Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Які обмеження можуть накладати на порушників військового обліку

Штраф можуть накласти протягом трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше, ніж через рік з дня його вчинення

Фото: АрміяInform

Які обмеження можуть очікувати ухилянтів

Фото: АрміяInform

Всі військовозобов'язані громадяни, згідно з законом про мобілізацію, мали оновити свої дані до 16 липня. За порушення цього та інших положень в чинному законодавстві прописані штрафи.

Про це йдеться у матеріалі "New Voice".

Штраф за порушення правил військового обліку (ст. 210 КУпАП) під час воєнного стану становить від 17 000 до 25 500 грн.

Він має бути сплачений порушником не пізніше як через 15 днів від дня вручення йому постанови про накладення штрафу. У разі несплати, протягом цього часу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцем розташування його майна. Після цього з порушника стягується подвійний розмір штрафу.

В разі несплати штрафів за порушення правил військового обліку та закону про мобілізацію, майно боржника можуть продати. З вторгованої суми буде вирахуваний розмір штрафу, а решту повернуть власнику.

Однак спершу буде накладання арешту на банківські рахунки, які належать боржнику.

Також у разі порушення громадянином правил військового обліку та законодавства мобілізацію, керівник ТЦК та СП звертається до органів поліції щодо здійснення останніми адміністративного затримання правопорушника та доставлення його до ТЦК.

Якщо поліція не може розшукати військовозобов'язаного, то керівник ТЦК протягом 5 днів надсилає такій особі рекомендованим листом повідомлення вимогу про виконання обов'язку.

Якщо пошта не може вручити такий лист під розписку або особа відмовляється від його отримання, то вимога повертається до ТЦК з відповідною позначкою. Вже після цього протягом 10 днів ТЦК може звернутися до суду з проханням тимчасово призупинити дію посвідчення водія.

Що вважається порушенням правил військового обліку

Відповідно до Законів України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", "Про військовий обов’язок і військову службу", громадяни, які ухиляються від призову, від військового обліку, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність. Це залежить від скоєного правопорушення.

До порушень правил військового обліку, які формують склад адміністративного правопорушення, належать:

  • неперебування на обліку за місцем проживання, роботи чи навчання;
  • неприбуття за викликом ТЦК для взяття на військовий облік;
  • неоформлення військово-облікових документів;
  • зміна місця проживання у воєнний час без дозволу ТЦК.

Зрештою, за свідоме ухиляння від мобілізації може настати й кримінальна відповідальність.

Раніше ми писали, як дізнатися, чи накладено арешт на житло за порушення правил військового обліку. Також ми повідомляли, хто має право накладати штрафи за порушення військового обліку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.