Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як військовому отримати відпустку під час воєнного стану – інструкція

Розповідаємо, як українським військовослужбовцям отримати відпустку під час воєнного стану та чи є в них таке право

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як військовим отримати відпустку під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попри воєнний стан в Україні військові мають право на відпустку. Йдеться не тільки про основну, а й про відпустку за сімейними обставинами або з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

Про це розповів омбудсмен Дмитро Лубінець.

За його словами, кожна з таких відпусток не може тривати понад 10 днів. Він пояснив, що право на відпустку навіть під час воєнного стану закріплене у Законі України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

"Частина щорічної основної відпустки надається один раз впродовж календарного року за умови одночасної відсутності не більше ніж 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу", – пояснив він.

Як військовому отримати відпустку

Для цього необхідно:

  • підготувати рапорт на ім’я командира (начальника) та додати документи з підставами;
  • далі рапорт військового з відповідними резолюціями його прямих начальників подається до кадрового підрозділу штабу;
  • рішення щодо відпустки погоджує командир військової частини.

При цьому Дмитро Лубінець радить подавати рапорт у двох примірниках. Так, на одному з примірників потрібно зазначити дані, які будуть підтверджувати факт звернення. А саме:

  • вхідний номер;
  • дата та підпис особи, яка прийняла рапорт.

"Це загальні унормовані правила для всіх військовослужбовців", — додав він.

Чи можуть військові звільнитися зі служби під час воєнного стану

У законі "Про військовий обов’язок та військову службу" йдеться про підстави для відмови від служби під час воєнного стану. Отже, звільнитися можна:

  • за віком, якщо людина досягла максимального віку перебування на службі;
  • за станом здоров’я, але для цього потрібно отримати висновок (постанову) військово-лікарської комісії про непридатність до служби в армії зі зняттям з військового обліку;
  • якщо людину засуджено і набрав законної сили обвинувальний вирок суду про покарання у вигляді арешту, обмеження волі чи позбавлення військового звання;
  • за сімейними обставинами, наприклад, якщо необхідно виховувати дитину з інвалідністю, або у зв'язку з серйозною хворобою іншого родича, за яким немає кому доглядати.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, що робити військовим, якщо їм не виплачують "бойові". Також ми писали, як українцям підписати контракт із ЗСУ та що про це потрібно знати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.