Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військові не отримують "бойових": що робити у випадку затримки коштів

Адвокат розповів, як бути бійцям ЗСУ, які не можуть вчасно отримати виплати за перебування на передовій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому військові часто не отримують "бойових"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Бійцям ЗСУ належать виплати у розмірі 30, 50 та 100 тисяч гривень залежно від тих завдань, які вони виконують на фронті. Однак, багато хто із певних причин не отримує свої гроші.

По це розповів адвокат Сергій Дубок.

Чому військові залишаються без "бойових"

Зазвичай, у військових частинах за умов повномасштабної війни дещо ускладнений документообіг. Ситуації із затримкою виплат військовослужбовцям виникають через те, що формування, які відповідають за виплати, розташовані у різних куточках країни.

Що радить адвокат

У разі затримок із виплатами бойових, за словами спеціаліста, варто звертатися безпосередньо до командира військової частини. Слід терміново повідомити про прибуття до зони бойових дій та перебування на передовій, щоб військовим нарахували належні виплати. Начальство підписує накази про грошове забезпечення та додаткову грошову винагороду.

Дубок наголосив, що не варто розраховувати на те, що процес буде оперативним – врегулювання питання може тривати кілька місяців.

Військова частина може втратити документи

За словами адвоката, на жаль, часто трапляється так, що військова частина під час переїзду в безпечне місце може втратити частину документів, а військовослужбовець може не мати їх на руках. Такі ситуації виникають не лише з бойовими виплатами, а й із виплатами у зв'язку з пораненням чи лікуванням. Ці проблеми вирішуються при зверненні до шпиталів.

"Потрібно звернутися до шпиталю, щоб отримати копію виписки, направити до військової частини, щоб вона нарахувала кошти, і це справді великий проміжок часу… Треба написати рапорт на військову частину, на свого керівника, щоб вони пояснили, чому прийшла саме така сума. Додаючи довідки, він перебував на лікуванні. Рекомендую, щоб ця відповідь була письмовою, щоб можна було провести ланцюжок від початку і до кінця, щоб можна було подивитися, чи було порушення", – пояснив експерт.

Деяким військовим можуть відмовити у виплаті компенсації у разі поранення

Відомо, що таку компенсацію військові можуть отримати лише у разі нещасного випадку під час виконання бойового завдання. Відмовити у виплатах можуть за умови:

  • перебування потерпілого військовослужбовця за місцем постійного проживання, крім перебування військовослужбовців строкової служби та курсантів військових навчальних закладів за місцем проживання в казармах та гуртожитках військових частин;
  • перебування потерпілого військовослужбовця у відпустці або у звільненні з розташування військової частини, окрім випадків травмування військовослужбовця у цей час у разі вчинення ним дій з рятування людського життя чи державної власності, підтримання військової дисципліни та охорони правопорядку;
  • погіршення стану здоров’я внаслідок отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отруйними речовинами, що підтверджено відповідним медичним висновком, за умов, що отруєння не пов’язано із впливом цих речовин на потерпілого військовослужбовця внаслідок їх застосування в технологічному процесі або незадовільного зберігання чи транспортування, а потерпілий до настання нещасного випадку був відсторонений від виконання обов’язків командиром (начальником).

Більше про випадки, через які військовим можуть відмовити у виплаті компенсації, читайте в нашому матеріалі. Також сайт Pro Гроші повідомляв, що деякі військові отримують зменшені виплати під час лікування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.