Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як отримати українське свідоцтво, якщо дитина народжена в окупації – інструкція від юриста

Насправді процедура нескладна, тому для початку батькам треба встановити факт народження дитини

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Необхідно надати доказ народження дитини

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Через окупацію частини українських територій зʼявилась проблема встановлення факту народження в Україні та отримання свідоцтва українського зразка. Однак це питання можна вирішити.

Про це розповідає юристка Оксана Рябчук.

Документи, що видали органи на тимчасово окупованих територіях, не можуть бути визнані за законодавством України. Їх не приймають працівники державних підрозділів і медичних закладів як офіційні документи.

Саме тому чинний Цивільний процесуальний кодекс України передбачив особливі, спрощені умови для встановлення факту народження особи на території, на якій діє режим воєнного чи надзвичайного стану, або на території України, яка є тимчасово окупованою.

Процедура нескладна. Для початку батькам треба встановити факт народження дитини.

Далі необхідно скласти заяву про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України. Її можуть подати:

  • батьки;
  • родичі або їхні представники;
  • інші законні представники дитини.

Документ ви можете подати до будь-якого суду на підконтрольній Україні території. Також не забудьте додати докази, що підтверджують народження дитини:

  • медичні довідки;
  • показання свідків;
  • фотографії тощо.

Далі треба звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану, щоб отримати свідоцтво про народження українського зразка.

Скільки коштує пологова сумка?

Раніше ми вже підрахували, у скільки новоспеченим батькам обійдеться пологова сумка. Наразі існує безліч варіантів, як зібрати усі речі. Ви можете купити вже готовий набір у пологовий будинок або ж придбати усе самостійно.

Якщо ви вирішили обрати легший варіант та купити вже готовий набір у пологовий будинок, то ціна може бути достатньо різною. Наприклад, найдорожчий пакунок обійдеться у середньому в 4 000 гривень, а от найдешевший – 799 гривень. Однак зверніть увагу, що вміст набору залежить напряму від ціни.

Якщо ви вирішили зібрати пологову сумку самостійно, то вона вам обійдеться дещо дешевше – 1 411 гривень. Та пам'ятайте, що кожен може обрати саме той варіант, який йому зручніший. Більше інформації про вміст сумки ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Як отримати "пакунок малюка"

Після народження дитини кожна сім'я може отримати одноразову допомогу у вигляді "пакунку малюка" у натуральній або грошовій формі. Якщо ж ви не отримали його, то можете подати заяву, але не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня народження дитини. Детальніше читайте тут.

Раніше ми розповідали, чи реально отримати допомогу при народженні дитини за кордоном. Також ми писали, хто з українців може отримати до 50 тисяч гривень при народженні дитини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.