Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як оформити спадщину на будинок: перелік необхідних документів

Зверніть увагу, що перелік документів не є остаточним та може бути розширений, адже кожна справа індивідуальна

Фото: pexels

Накладання штрафу

Фото: pexels

Іноді в житті люди стикаються з майновими питаннями. Аби уникнути проблем, то варто знати, які документи вам можуть знадобиться для прийняття спадщини. У більшості випадків, людей цікавить саме питання нерухомого майна.

Про це розповідає юрист Алла Борисенко.

Які документи потрібні для оформлення спадщини на будинок

За словами експертки, вам точно знадобляться наступні документи:

  • заповіт, якщо він був складений за життя спадкодавцем;
  • якщо спадщина приймається за законом, то вам також треба документи та довідки, що підтверджують родинні звʼязки. Це можуть бути свідоцтво про народження або про шлюб, довідка про склад сімʼї, рішення судових органів влади про встановлення факту тощо;
  • свідоцтво про смерть спадкодавця. Мова саме про оригінал;
  • документ, в якому зафіксовано місце реєстрації та проживання померлого спадкодавця, а також перелік громадян, що з ним проживали;
  • документи, що підтверджують особу спадкоємця. У такому випадку варто надати зазвичай паспорт та РНОКПП;
  • документи, що підтверджують законність набуття майна померлим спадкодавцем. Наприклад, свідоцтво про право власності на будинок чи будь-яке інше нерухоме майно;
  • копія квитанції про сплату мита, що встановлене державою за відкриття спадкової справи тощо.

"Перелік документів не є остаточним та може бути розширений залежно від індивідуальних обставин по справі", – говорить експертка.

Процес оформлення спадщини в Україні

  • Звернення до нотаріуса. Ви повинні принести заяву протягом 6 місяців з моменту смерті спадкодавця, а вже після цього відповідні документи, які вам перерахує нотаріуса.
  • Відкриття спадкової справи. Якщо є необхідність, то після відкриття справи також проводиться розшук інших спадкоємців. Їм говорять про смерть спадкодавця і відкриття спадщини.
  • Проведення розподілу спадщини. Якщо спадкоємець лише один, то проблем не виникає. Однак якщо їх декілька, то проводиться розподіл спадщини. Іноді це відбувається добровільно, але також бувають випадки, коли люди звертаються до судових органів влади. Ті вже приймають остаточне рішення щодо розподілу майна.
  • Отримання свідоцтва про право на спадщину. Після всіх процесів нотаріус видає свідоцтва про право на спадщину громадянам. Вже з ним ви можете оформити спадкове майно.

Останній процес – проведення реєстрації права власності. Ви отримуєте всі права власності на майно та стаєте його власником. Підтвердженням цього є витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Раніше ми писали, як отримати правильну компенсацію за майно при розлученні, а також хто не може складати заповіт в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.