Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як курс та українські цінні папери відреагували на масований обстріл з боку РФ

Фінансові ринки відносно спокійно відреагували на масовані ракетні атаки зі сторони Росії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара під вечір знизився

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Російська Федерація завдала масованих ракетних ударів по всій Україні, зокрема, вона атакувала Київ, Львів, Дніпро, Харків. Водночас фінансовий ринок на цю подію реагує відносно спокійно. У НБУ заявляли, що, попри обстріли, банківська система працює нормально.

Розповідаємо детальніше, як на ситуацію відреагував курс та українські цінні папери.

Курс в обмінниках

Станом на 8:00, до того, як Росія почала свій масовий обстріл, середній курс продажу коливався на рівні 41,16 грн за долар, а купівля – 40,97 грн за долар.

Однак протягом кількох наступних годин курс поступово зростав і станом на 14:00 зафіксувався на позначці 42,30 грн за долар для продажу та 41,40 грн – купівля.

Станом на 20.00, середній курс продажу американської валюти – 41,6 грн/долар, купівлі – 41,2 грн/долар. Тобто, під кінець дня курс знову наблизився до ранішнього.

Скрін: Мінфін

На графіку видно, що приблизно після закінчення довгої повітряної тривоги курс трохи спав.

На готівковому ринку котирування гривні до долара становлять 40,50−41,30 грн. Євро купують за 39,00 грн, а продають за 40,10 грн.

Як відреагували єврооблігації

За інформацією Forbes, українські єврооблігації відреагували на обстріли незначним падінням. Реакція незначна через низьку торгову активність, − пояснив виданню директор з інвестицій Capital Times Артем Щербина.

Станом на 16:00 10 жовтня падіння вартості єврооблігацій становило в межах 0,5–2%, тоді як корпоративні облігації знижуються в межах 5%.

Як пояснюють аналітики, для мирного часу "нинішнє просідання ціни на 3–5% на довгому кінці кривої було б подією". Але зараз ціни на єврооблігації давно на низьких рівнях, оскільки інвестори очікують тривалої війни та наступного раунду реструктуризації після її закінчення.

Прогноз щодо курсу долара

Нагадаємо, сайт Pro Гроші вирішив розібратися, коли зупиниться подорожчання американської валюти, і для цього зібрав думку трьох різних фахівців.

Наприклад, економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ впевнений, що зупинити девальвацію гривні наразі не може ніщо.

Однак навіть кінець повномасштабної війни не обов’язково зміцнить гривню − лише у випадку "економічного фентезі". Тобто, якщо війна закінчиться досить швидко, і Україну "заллють" мільярдними репараціями з російських арештованих активів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.