Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Все не так просто: як оформити опікунство над дитиною під час війни

Для початку вам потрібно звернутися до служби у справах дітей і надати певний перелік документів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Комісія прийматиме рішення стосовно дітей протягом місяця

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Процедура всиновлення або встановлення опіки загалом є складною та довготривалою. Однак на період воєнного стану в Україні її спростили. Набагато швидше ви можете тепер оформити опікунство над дітьми, які залишилися без піклування через те, що місцеперебування батьків невідоме. Така форма опіки називається "Тимчасове влаштування".

Про це пише Мінреінтеграції.

Які документи необхідно зібрати

Зверніть увагу, що тимчасово прихистити дитину, яка опинилася без батьків у воєнний час, можуть тільки ті, хто перебуває у сімейних чи родинних відносинах (в тому числі хрещені батьки).

Для цього вам потрібно звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання чи перебування дитини й надати:

  • заяву;
  • копію паспорта;
  • документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки з дитиною;
  • довідку від нарколога та психіатра про відсутність перебування на обліку;
  • довідку про наявність чи відсутність судимості опікуна (її можна отримати онлайн через портал "Дія").

Комісія буде розглядати ваші документи протягом місяця.

"Після позитивного рішення служба у справах дітей видає наказ про тимчасове влаштування дитини. Він і є підставою для її тимчасового перебування в сім’ї родичів. Також наказ дає право представляти інтереси дитини перед третіми особами", – йдеться у повідомленні.

Чи потрібний дозвіл батька дитини, щоб виїхати за кордон під час війни

Раніше ми вже пояснювали, що відповідно до українського законодавства, підлітки, які досягли 16 років, можуть вільно самостійно виїжджати в іншу країну. Однак, якщо дитині ще немає 16 років, то вона може виїжджати в іншу країну лише за згодою батьків або усиновлювачів чи піклувальників. Виїзд повинен відбуватися у супроводі:

  • одного з батьків – на підставі свідоцтва про народження дитини (без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків);
  • інших родичів (це можуть бути бабуся, дідусь, повнолітні брат чи сестра, мачуха або вітчим) – на підставі свідоцтва про народження дитини та документа, який підтверджує наявність родинних зв’язків (без нотаріально посвідченої згоди);
  • інших осіб, які не є родичами дитини, – на підставі письмової заяви одного з батьків, завіреної органом опіки та піклування, та за наявності свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України) або документа, що містять відомості про особу, на підставі яких Державна прикордонна служба України дозволить перетин державного кордону.

Раніше ми писали про те, які документи треба мати для виїзду за кордон на авто. Також ми пояснювали, кому з чоловіків дозволений виїзд за кордон під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.