Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ВПО будуть отримувати соціальні послуги по-новому – що змінилося

Тепер переселенці зможуть отримати низку послуг в будь-якому регіональному управлінні соціального захисту

Колаж: Pro Гроші

Для ВПО змінили умови отримання соцпослуг

Колаж: Pro Гроші

Відтепер кожен внутрішній переселенець (ВПО) в Україні може скористатися соціальними послугами за місцем свого фактичного перебування.

Про це повідомили у Мінреінтеграції.

Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС) стала доступною в управліннях соціального захисту населення по всій території країни.

У зв'язку з цим переселенці в будь-якому регіональному управлінні соціального захисту можуть отримати наступні послуги:

  • швидко змінити у довідці ВПО неактуальне місце проживання;
  • виправити помилкові чи некоректні дані у заяві на отримання довідки ВПО;
  • з’ясувати й усунути причину затримки допомоги на проживання;
  • легко перейти на обслуговування від одного до іншого управління соцзахисту у разі зміни місця фактичного перебування;
  • знятися з обліку як ВПО.

У Мінреінтеграції пояснили, що впровадження ЄІССС дозволяє централізувати призначення, нарахування та виплати для ВПО. Це забезпечить прискорення оформлення допомоги та вирішення всіх проблемних питань переселенців.

Житлові субсидії та інші виплати ВПО

Переселенці можуть оформити житлові субсидії на опалювальний сезон. Для цього потрібно звернутися у ЦНАП за фактичним місцем проживання або до посадової особи своєї територіальної громади. Якщо ви плануєте подати заявку на субсидію до 1 грудня, є можливість це зробити в органах соцзахзисту. Після 1 грудня питанням займатиметься Пенсійний фонд.

Українці, які постраждали від воєнних дій в конкретних областях, є переселенцями або раніше жили в іншому населеному пункті, а тепер повернулися до постійного місця проживання, можуть отримати 13,2 тисячі гривень від Організації Об’єднаних Націй. Зауважимо, ця сума є сумарною фінансовою допомогою за шість місяців.

Питанням розрахунків з ВПО займаються органи соціального захисту. Якщо виплати не надійшли вчасно, необхідно звернутися до установи за місцем фактичного проживання, незалежно від місця реєстрації. Служба зобов’язана прийняти внутрішньо переміщених осіб і з'ясувати причину затримки.

Раніше ми писали, що українцям виплачуватимуть по 900 гривень за допомогу ВПО. Також ми розповідали, що деякі українці, які постраждали від війни, зможуть отримати допомогу через "Дію".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.