Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям на замітку: в яких областях найякісніший бензин та чому краще їздити на автогазі

Експерт розповів, хто перевіряє якість палива в Україні та де краще заправлятися бензином

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Де краща якість бензину

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Найякісніший бензин водії можуть придбати в західних, а також у південних регіонах нашої країни.

Про це розповів директор мережі АЗС Prime Дмитро Лєушкін в інтерв’ю виданню УНІАН.

Чому в деяких регіонах краща якість бензину

За інформацією експерта, в західних та південних областях нашої країни паливо кращої якості, тому що має європейське походження. До цих регіонів бензин завозять переважно з Польщі та Прибалтики.

Яка якість в інших областях

У центральних та східних областях якість бензину значно гірша, тому що в продажу там багато місцевого палива, яке випускають міні-НПЗ. Якість такого бензину завжди залишала бажати кращого. Під час війни до його якості ще більше питань.

Що з якістю дизеля та автогазу

За словами директора мережі АЗС, останнім часом почастішали скарги на якість дизельного пального. Раніше такого практично не спостерігалось.

Цікаво, що автогаз у нашій країні не підробляють, тому власникам бензинових автівок радять встановлювати ГБО та використовувати цей вид пального. До того ж це економічно вигідніше, ніж їздити на бензині, який до того ж може виявитися низької якості.

Скільки автовласників встановили ГБО

За даними Інституту досліджень авторинку, в січні 2023 року в Україні ГБО встановили на 2 000 автомобілів. Це на 25% менше, ніж у грудні 2022 року. Найчастіше українці встановлювали ГБО на Nissan Rogue, Daewoo Lanos/Sens та Skoda Octavia.

Хто перевіряє якість палива

В Україні ще у березні 2022 року у зв'язку з воєнним станом скасували офіційні перевірки якості палива, яке продають мережі АЗС. Якість палива перевіряє лише Інститут споживчих експертиз, але його перевірки не мають офіційного характеру.

Перевірити якість бензину можна завдяки паперу

Також ми вже писали про етапи тесту, деталі якого ви можете прочитати у нашому матеріалі. Після перевірки можуть бути такі результати:

  • якщо папір після випаровування залишився білим, значить, нічого небезпечного у зразку немає;
  • жирний слід говорить про вміст гасу та масляних сумішей у складі;
  • якщо аркуш стане кислотного кольору, щось не так із присадками;
  • якщо крапля стала кулькою, то це свідчить про наявність води.

Памʼятайте, якщо під час перевірки ви все ж таки виявили хімічні домішки, то бензин краще не використовувати ні в машині, ні в сучасному генераторі. Пальне поганої якості може пошкодити двигун. Це означатиме, що ви витратите досить багато грошей на ремонт машини.

Раніше ми розповідали, що в Україні по-новому перевірятимуть водіїв на алкоголь та навіщо потрібні ці зміни. Також писали, якими були ціни на основні види пального в Україні наприкінці лютого.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.