Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військові у квітні зможуть залишити службу у ЗСУ – кому дозволять та з яких причин

Згідно з українським законодавством військовослужбовці можуть припинити службу в армії, якщо для цього є серйозні причини

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як звільнитися зі служби під час воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські військовослужбовці можуть звільнитися зі служби в армії навіть попри воєнний стан та в умовах мобілізації. Але для того, щоби вийти зі складу ЗСУ, потрібні вагомі причини.

Відповідна норма зафіксована у законодавстві, зокрема у Законі "Про військовий обов’язок та військову службу".

У документі прописані умови проходження служби в Україні. Ще у ньому передбачені підстави для звільнення з армії та скільки часу має служити військовий у період війни та в мирний час.

Як звільнитися зі служби

У законодавстві зазначається, що військові мають перебувати в армії до:

  • введення в дію наказу про демобілізацію (стаття 23 Закону);
  • завершення воєнного стану або до підстави для звільнення зі служби (стаття 26).

Водночас у законі "Про військовий обов’язок та військову службу" йдеться про підстави, на підставі яких можна відмовитися від служби під час воєнного стану. Отже, звільнитися можна:

  • за віком, якщо людина досягла максимального віку перебування на службі;
  • за станом здоров’я, але для цього потрібно отримати висновок (постанову) військово-лікарської комісії про непридатність до служби в армії зі зняттям з військового обліку;
  • якщо людину засуджено і набрав законної сили обвинувальний вирок суду про покарання у вигляді арешту, обмеження волі чи позбавлення військового звання;
  • за сімейними обставинами, наприклад, якщо необхідно виховувати дитину з інвалідністю, або у зв'язку з серйозною хворобою іншого родича, за яким немає кому доглядати.

Довічні пільги для військових після мобілізації хочуть замінити стипендіями

Таку ідею озвучила голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

За її словами, наразі з виплатами довічних пільг учасникам бойових дій є серйозні проблеми через брак коштів у бюджеті. Ситуація, на думку депутата, навряд чи зміниться навіть після війни.

"Низка цих пільг не працює. Навіть у мирний час таку кількість пільг бюджет держави компенсувати не може", – пояснила вона.

Тому система підтримки ветеранів, яка передбачає використання коштів з держбюджету, має бути змінена.

"Концепція пропонує існуючі в законодавстві пільги для учасників бойових дій перевести у дво-трирічну грошову стипендію чи доплату до основного доходу. Пільги, які не працюють, потрібно замінити на те, що дійсно потрібно громадянам після демобілізації", – зазначила вона.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як українцям укласти контракт із ЗСУ та що про це потрібно знати. Також ми писали, які типи повісток можуть вручати під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.