Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Винищувачі для України: скільки коштуватиме закрити небо від ракет і дронів РФ

Про готовність передати Україні винищувачі вже заявила влада Польщі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські повітряні сили можуть отримати сучасні винищувачі від союзників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повітряні сили України потребують щонайменше 180 винищувачів, аби ефективного відбиття повітряних атак з боку російської армії.

Про це заявив в етері телемарафону речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, Повітряним силам потрібно змінити увесь наявний авіаційний парк, як складається, переважно, з радянських літаків. Техніка вже давно застаріла, але працює та знищує російські ракети лише завдяки вмінню українських захисників.

"Ми потребуємо саме літаків західного виробництва. Про літак F-16 і про інші типи літаків йдеться від перших днів російського вторгнення", – розповів він.

Ігнат зазначив, що Україна потребує принаймні 180 сучасних винищувачів. Так можна сформувати щонайменше 5 бригад, по три ескадрильї у кожній — це така кількість літаків, яка дозволить забезпечити охорону повітряного простору України.

Тим часом за інформацією Defence Express закупівля такої кількості сучасних винищувачів може обійтися нашій країні у 29,25 млрд доларів.

"Враховуючи те, що одна ескадрилья – це 12 машин, загалом повинно йтися про 180 літаків. І це доволі значний показник. Він наближений до розміру винищувальної ланки деяких найбільших країн НАТО. Відповідно до даних Military Balance за 2021 рік, у Британії 161 винищувач (23 F-35B та 138 Eurofighter), у Німеччині – 226 бойових літаків (138 Eurofighter, 88 Tornado) у Франції – 250 винищувачів (112 Mirage 2000 та 138 Rafale, включно з корабельними)", – підрахували аналітики.

Важка техніка для України

Майже за рік після повномасштабного вторгнення Росії в Україну влада Німеччини вирішила надати нашій армії танки Leopard. Крім цього ЗСУ отримають від Великобританії танки Challenger, а від США танки Abrams.

Що вміє та скільки коштує техніка

Leopard 2A4 – веде вогонь на дальності до 5 км рухаючись по бездоріжжю. Максимальна швидкість танку — до 68 км/год.

Для повного розвороту на одному місці Leopard 2A4 потрібно лише 10 секунд.

Коштує німецький танк від 1,8 до 3 мільйонів євро.

Abrams - броньована мобільна машина для бойових дій у різних умовах сучасних війн та збройних конфліктів. Вартість техніки станом на 1999 рік складала 6,21 мільйона доларів.

Challenger 2 – танк озброєний 120-мм нарізною гарматою, а також 7,62 мм ланцюговою гарматою, яка стабілізована у двох площинах. Дальність стрілянини HESH-снарядом складає 8 км.

Щоб придбати такий танк, необхідно викласти 4 217 мільйонів фунтів стерлінгів.

Раніше ми розповідали, коли Україна планує стати повноцінним учасником Європейського Союзу. Також ми писали, як міністр оборони Олексій Резніков оцінив перспективу вступу України в НАТО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.