Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виїзд чоловіків за кордон на постійне місце проживання — на що варто звернути увагу

Розбирались, які документи варто підготувати тим, хто хоче виїхати на ПМП за кордон під час дії воєнного стану в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі чоловіки можуть виїхати на постійне місце проживання за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану деякі чоловіки можуть залишати Україну для постійного проживання за кордоном.

Сайт Pro Гроші розбирався, хто із чоловіків може виїхати за кордон на ПМП без обмежень.

Згідно з Правилами перетину державного кордону громадянами України, які затверджені постановою КМУ від 27.01.1995 року № 57, беззаперечно виїжджати на ПМП за кордон під час воєнного стану можуть такі особи:

  • діти до 18 років, яких супроводжують дорослі особи;
  • чоловіки старші за 60 років;
  • жінки, які не є військовослужбовицями або держслужбовицями;
  • військовозобов'язані чоловіки, які не підлягають мобілізації.

Які є підстави для виїзду на ПМП за кордон

За словами юристки Єлизавети Мазур, існує ще одна дозволена законодавством процедура, котра надає право перетину кордону України чоловікам. Це отримання рішення Державної міграційної служби про дозвіл на перетин державного кордону.

"Тобто, більш простими словами, дана процедура означає проставлення відповідної відмітки у паспортному документі про виїзд на постійне місце проживання", ― підкреслила вона.

Які підстави для отримання дозволу:

  • наявність в особи посвідки на проживання в іншій країні;
  • консульський облік за кордоном;
  • наявність грінкарти.

Які документи треба оформити для виїзду на ПМП за кордон

У роз’ясненні Державної прикордонної служби від 17.03.2022 року йдеться, що для виїзду за кордон на постійне місце проживання необхідно:

  • оформити офіційну процедуру по виїзду й отримати відповідні довідки;
  • оформити зняття з обліку у територіальному центрі комплектування, отримати довідку;
  • отримати відмітки в паспортному документі щодо постійного місця проживання;
  • надати на кордоні підрозділу прикордонників відмітку в паспортному документі "Постійне проживання" або печатку "Оформлено виїзд на постійне проживання" та мати при собі документи щодо зняття з військового обліку в ТЦК.

Зняття з військового обліку перед виїздом за кордон на ПМП

Зняття з військового обліку має бути підтверджено відповідною довідкою. Часто у людей, які хочуть перетнути кордон без цього документа, виникають перешкоди навіть тоді, коли є всі підстави для такої свободи пересування.

Для отримання позначки в паспорті щодо постійного проживання необхідно отримати дозвіл ТЦК, який засвідчується відповідною довідкою — який порядок дій:

  • необхідно особисто зʼявитися до ТЦК, в якому ви стоїте на військовому обліку, та подати заяву про зняття з військового обліку;
  • до заяви долучити дозвіл на виїзд разом з документами, які підтверджують підстави для оформлення виїзду (посвідка на постійне місце проживання або паспорт іншої держави);
  • ТЦК після отримання заяви та документів має видати довідку, в якій зазначає, що особу було знято з військового обліку з причини виїзду на постійне місце проживання за кордон, а також вилучити військово-обліковий документ.

Раніше ми розповідали, як українським військовим виїхати на лікування за кордон. Також сайт Pro Гроші зазначав, чи можуть вручати повістки чоловікам, які перебувають за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.