Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіїв карають без підстав? Який штраф треба не оплачувати, а оскаржувати

Не завжди варто слідувати постановам про накладення штрафу, бо інколи вони є протиправними

Фото: FB Патрульна поліція, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За яке порушення поліція часто виписує штраф

Фото: FB Патрульна поліція, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В 2023 році все більше водіїв автомобілів отримують адміністративні покарання у вигляді штрафу за наявність на лобовому склі тріщин. Поліцейські складають протокол і змушують українців сплачувати 340 грн.

Про це пише юридична компанія "Дорожній Адвокат"

У фірмі зазначають, що з початку березня за консультацією та допомогою звернулося вісім водіїв, яких зобов’язали заплатити штраф. Відомо, що патрульна поліція у випадку зупинки транспортного засобу з пошкодженим лобовим склом застосовує диспозицію ч.1 ст.121 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно з документом, 340 грн повинні сплатити водії, які керують транспортним засобом з технічними несправностями, що забороняють його експлуатацію.

Якщо українця вдруге зупинять через аналогічне порушення, то поліція складе протокол за ч.4 ст.121 КУпАП. Норма передбачає позбавлення права керування автомобілем терміном від 3 до 6 місяців. Тобто дуже просто втратити посвідчення, якщо вчасно не оскаржити перший штраф. Як уточнили представники юридичної компанії, "вказані постанови, як будь-які інші в подібних обставинах, не відповідають вимогам закону".

Іншими словами, ч.1 ст.121 КУпАП виключає можливість стягнення штрафних санкцій з водіїв через тріщини на склі. Особа може в судовому порядку оскаржити виписаний штраф і скасувати його. Це означає, що патруль не матиме підстав позбавити людину водійських прав наступного разу.

Але варто встигнути оскаржити постанову протягом 10 днів з моменту отримання. Якщо ж водій не зробив цього та оплатив перший штраф, він визнав, що вчинив порушення, тож поліція може скласти другий протокол про позбавлення права керування транспортним засобом.

Онлайн-бронювання номерних знаків

Невдовзі українці зможуть заздалегідь забронювати необхідний номер і завершити реєстрацію автомобіля в сервісному центрі МВС. 3 червня запуститься сервіс, де в режимі реального часу дозволять перевіряти наявність вільних комбінацій, сплачувати вартість знаку, бронювати його для подальшого встановлення.

На сайті водіям відкриють функції пошуку комбінацій по областям, замовлення "гарних" номерів, відслідковування статусу (платно чи безплатно) тощо. Після замовлення потрібного номеру українцям варто встигнути за 10 днів забрати його в найближчому СЦ Міністерства внутрішніх справ. Передбачається, що нововведення стане черговим кроком нашої держави в напрямі цифровізації, забезпеченні прозорого та зручного алгоритму отримання затребуваної послуги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на українських АЗС знайшли "бодягу", і розповідав, де не варто заправляти авто. Також ми повідомляли, як правильно перевірити автомобіль перед покупкою, щоб не було кота в мішку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.