Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінили правила військового обліку жінок – що потрібно знати

Пояснюємо, хто з жінок повинен обов'язково прийти до військкомату, а для кого умови змінили

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі жінки зобов'язані стати на військовий облік

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінилися вимоги щодо військового обліку жінок, а саме щодо обов'язковості цієї процедури.

Про це повідомляє LIGA Zakon.

Так, починаючи із 26 жовтня 2022 року, діє Закон України "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов'язаних" від 07.10.2022 р. № 2664-IX.

Він передбачає, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних. Тобто це для них є обов'язковим.

Водночас жінки, які мають спеціальність, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю та затверджену у переліку Міноборони, можуть стати на військовий облік лише за своїм бажанням.

Чому змінили правила військового обліку для жінок

Як відомо, з 1 жовтня придатні за станом здоров'я та віком жінки, які мають спеціальність, споріднену із військово-обліковою, повинні були обов'язково стати на військовий облік. Водночас військовозобов'язані, які перебувають на обліку, під час дії воєнного стану не мають права покидати територію України. Тому в суспільстві виникли запитання щодо цього нововведення.

Ще в липні заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що Генштаб ЗСУ пропонує внести низку змін до чинних законодавчих і нормативних актів в частині взяття жінок на військовий облік:

  • скорочення Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних – відповідно до нинішніх потреб ЗСУ;
  • добровільність постановки на військовий облік жінок, які одержали спеціальності, що міститимуться у доопрацьованому переліку;
  • визначити, що організація взяття жінок на військовий облік в Україні розпочнеться не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі.

Власне, норма щодо добровільного взяття жінок на військовий облік була виконана.

Раніше ми писали про те, чи візьмуть на військовий облік безробітних жінок. Також ми розповідали, кого з жінок можуть призвати при мобілізації, а хто отримає відстрочку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.