Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні переглянули правила розміщення вивісок – кого це стосується

Зміни до постанови було ухвалено, щоб недопустити введення в оману споживачів

Фото: Офіційний Facebook Камбіну, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нововведення торкнуться аптечних вітрин та вивісок

Фото: Офіційний Facebook Камбіну, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На засіданні від 11 линня Кабінет міністрів України повернув обмеження щодо назв на вивісках аптек. Таким чином було встановлено нові правила розміщення інформації про медичні засоби.

Про це заявив Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді, у своєму Телеграм каналі.

Які зміни для аптек передбачає ухвалений документ

Урядом було встановлено, що на вивісках аптечних закладів, а також їх конструкціях забороняється зазначати найменування ліцензіата, аптечного закладу та/або торговельної марки, що належить ліцензіату на законних підставах, якщо таке найменування містить вказівки щодо рівня або іншої ознаки цін.

Такі вказівки можуть безпосередньо впливати на намір потенційного покупця здійснювати придбання тих чи інших медичних засобів та препаратів.

Окрім вищезазначеного, аптечні вивіски не мають містити інформацію, яка може ввести споживача в оману, щодо орієнтованості аптечного закладу на обслуговування певних соціальних груп населення та порівняння з іншими аптечними закладами.

Як отримати Е-рецепт на медичні препарати

Починаючи з 1 квітня 2023 року ліки, що видаються за рецептом можна буде придбати в аптеці за електронним рецептом. Паперові ж рецепти діятимуть якнайменше до закінчення воєнного стану в Україні.

Е-рецепт буде поширюватися на всі лікарські засоби зареєстровані в Україні, які відписуються за рецептом від лікаря, та ті, що пацієнт купує за власні кошти.

Алгоритм отримання Е-рецепту:

  • Звернутися до лікаря на прийом.
  • Попросити про отримання Е-рецепту на визначені після огляду ліки.
  • За потреби зареєструватися в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) за допомогою лікаря.
  • Отримати SMS-повідомлення з номером електронного рецепта та унікальним кодом його погашення.

Після отримання повідомлення з електронним рецептом знайдіть аптеку, яка відпускає ліки за Е-рецептом. Там назвіть номер та код погашення. Фармацевт запропонує вам наявні лікарські засоби, що містять активну речовину, призначену лікарем.

Раніше ми писали, що Україна та ЄС планують назавжди скасувати одне із правил. Також ми пояснили як розумно використовувати кондиціонер.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.