Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть суттєво змінити умови праці у нічний час – що пропонують

Нардепи хочуть запровадити низку нововведень для організації роботи нічних працівників

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Умови нічної роботи хочуть змінити

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть змінити умови праці для співробітників, які працюють у нічний час.

Відповідний законопроєкт зарєестрований у Верховній Раді.

Проєкт закону №8309 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань роботи працівників у нічний час" пропонує низку нововведень:

  • надати визначення поняттям "нічний час", "нічний працівник";
  • законодавчо закріпити гарантії праці нічних працівників щодо проходження медичних оглядів, переведення на денну форму роботи, у разі наявності медичного висновку;
  • збільшення тривалості основної відпустки для нічних працівників;
  • підвищення розміру оплати роботи у нічний час.

Зокрема, документом передбачено збільшити щорічну відпустку для робітників, які працюють у нічний час та збільшити її до 28 днів на рік.

Тривалість роботи та зарплата

Законопроєкт пропонує доповнити Кодекс законів про працю (КЗпП) визначеннями "нічний час" та "нічний працівник". При цьому, згідно з документу, нічний час триває з 22 години вечора до 7 години ранку, а нічним працівником вважатиметься той, хто працює у зазначений час не менше трьох годин. Також робочий час нічних працівників не повинен перевищувати 7 годин на добу.

Крім того, працівників, які виходять на роботу у нічний час, пропонують забезпечити безкоштовним медоглядом. Він проводитиметься під час працевлаштування, а потім раз на півроку.

Зарплату таким працівникам також пропонують підвищити. Зараз робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, що встановлюється генеральною, галузевою (регіональною) угодою та колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи вночі". Проєкт закону пропонує підвищити нижній рівень оплати праці до "30% від тарифної ставки (окладу), посадового окладу (заробітної плати)".

Нардепи пояснюють, що прийняття такого законопроєкту потрібне для приведення національного законодавства у відповідність до положень Директиви № 2003/88/ЄС Європейського парламенту та Ради від 04.11.2003 про деякі аспекти організації робочого часу.

Раніше ми писали про те, що з 1 січня в Україні запровадили новий вид відпустки. Також ми розповідали, яке покарання передбачене для роботодавців, який не захистив працівників під час повітряної тривоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.