Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укрпошта попередила про важливі зміни з 1 червня: що чекає клієнтів

Набув чинності новий Закон "Про поштовий зв’язок", який закріпив перелік універсальних послуг від операторів

Фото: Укрпошта, Flickr. Колаж: Pro Гроші

Укрпошта відмовиться від бандеролей і знизить вартість доставки в США

Фото: Укрпошта, Flickr. Колаж: Pro Гроші

Вже з 1 липня не існуватиме бандеролей, а з 1 червня тарифи на відправлення посилок у США знизяться. Також Укрпошта планує найближчим часом відмовитися від печаток і сургучів. Ці нововведення стануть можливі завдяки новому закону.

Деталі повідомив гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський.

Аби відбулася імплементація Директив ЄС із національним законодавством України, народні депутати в листопаді 2022 року проголосували за оновлений закон "Про поштовий зв’язок". Він набрав чинності 25 травня поточного року, що означає чимало змін і нововведень для операторів.

На фоні цього Укрпошта попередила клієнтів, що з 1 липня зникне бандероль і залишаться лише звичайні посилки, які можна відправляти без необхідності обклеювати марками. Тож громадяни матимуть змогу оформити надсилання онлайн на сайті чи в мобільному додатку.

"Дуже радимо клієнтам максимально використати наші чудові марки для оплати цих пересилань до 1 липня. А далі їх, безперечно, можна і треба збирати для історії, відправки листів і листівок по Україні та всьому світу", – уточнив Ігор Смілянський.

І додав, що нові поштові правила зобов’язують відмовитися від таких застарілих речей як печатки та сургучі. Більше в них не буде необхідності, але знайдеться місце в оновленому поштовому музеї.

З 1 червня українці зможуть у звичайному режимі купувати марки, конверти тощо онлайн, а відвідування відділень для цього залишиться в минулому. Достатньо буде обрати товар, сплатити карткою чи по безготівковому рахунку, а потім забрати у найближчому пункті. Для працівників відділень і покупців це означає набагато менше папірців.

Також компанія порадувала зменшенням тарифів на відправлення посилок у Сполучені Штати Америки. Знижки стануть доступні з 1 червня.

"Саме так, до коаліції в 67 країн, серед яких наші популярні Канада, Австралія, Великобританія, приєднується і USPS. Тому відправники матимуть можливість заощаджувати 8%, і все це з повним трекінгом", – додав гендиректор.

Що зміниться для поштових операторів

Новий закон передбачає встановлення фіксованої кількості універсальних послуг, які компанії зможуть надавати лише за вартістю, гранично встановленою державою. До таких відносяться:

  • прості листи до 50 грамів;
  • рекомендовані (реєстровані) листи до 50 грамів;
  • картки;
  • марки.

Тобто ці послуги стануть обов’язковими для операторів, вони повинні надавати їх на території всієї країни. До всього, закон дозволяє використання електронних марок і легалізує поштомати для Укрпошти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям показали новий набір марок за 145 грн. Також ми повідомляли, що українців попередили про зміни в тарифах Укрпошти у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.