Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям нагадали про колишніх: чому Дія може підтягнути некоректні документи

Після оновлення мобільного додатку деяким користувачам підтягнувся актовий запис про шлюб, який давно розірвали

Фото: Дія/Facebook

Документи і послуги в Дії

Фото: Дія/Facebook

В Дію додали кілька нових документів, які підтягуються автоматично за умови наявності в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян інформації про податковий номер. Але деякі користувачі застосунку стикнулися з проблемою: вони побачили дійсний актовий запис про шлюб, хоча давно розлучилися.

Свою історію розповіла Анастасія Мельниченко у соціальній мережі Facebook.

Неузгодженість реєстрів


Оновивши мобільний додаток, дівчина побачила в переліку документів свідоцтво про одруження від 4 листопада 2006 року. І станом на 15 вересня 2024 року актовий запис про шлюб був дійсний, якщо вірити інформації в Дії. Але Анастасія запевнила, що давно розлучилася.

"Неузгодженість реєстрів – запорука тривалого шлюбу. Ваша багатомужиця Настя. УПД: ні, у повній інформації нічого про розлучення не вказується. Для України я заміжня", – констатувала дівчина.

Актовий запис про шлюб у Дії
Актовий запис про шлюб у Дії
Фото: скриншот

Розібратися у ситуації та пояснити можливу причину допомогли коментатори в Facebook. Люди розповіли, що актовий запис про шлюб залишається в реєстрі назавжди.

У випадку розлучення за рішенням суду (наприклад, коли є діти чи потрібно поділити спільне майно) інформація автоматично не оновлюється, тому потрібно самостійно їхати в РАЦС і надати документ про розлучення для внесення змін у систему.

"РАЦС не бачить розірвання шлюбу в судовому порядку. Після набрання рішенням законної сили його треба занести для оформлення актового запису та внесення змін до реєстру", – повідомили коментатори у Facebook.

 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот

Коментарі в Facebook

Фото: скриншот

Коментарі в Facebook

Фото: скриншот

Коментарі в Facebook

Фото: скриншот

Коментарі в Facebook

Фото: скриншот

Які документи з’явилися в Дії


Останнє оновлення мобільного застосунку стосувалося появи трьох документів:

  • свідоцтва про одруження;
  • свідоцтва про розірвання шлюбу;
  • свідоцтва про зміну імені.

Більше не потрібно шукати по всьому домі паперові документи, адже їх електронні аналоги в Дії мають повну юридичну силу. При влаштуванні на роботу, підтвердженні зміни прізвища, оформленні пільг чи аліментів потрібно лише поділитися документами через телефон.

"Також у Дію автоматично за податковим номером підтягнеться свідоцтво про народження дитини. Не потрібно вводити вручну серію та номер документа. Це розв’яже проблему, коли, наприклад, мама змінює прізвище і свідоцтво дитини через це не підтягується", – розповіли на сайті Дії.

Більше того, українці тепер можуть скористатися послугою "Шлюб онлайн", пройшовши весь процес реєстрації за допомогою мобільного телефону. З ним можна як запропонувати коханій людині одружитися, так і подати заяву.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Дії з’явилися нові військові облігації. Також ми повідомляли про виплати на другу дитину у 2024 році та розповідали, як оформити грошову допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.