Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсацію за зруйноване житло отримають не всі? Чому в українців не приймають заяви

Розповідаємо, чому українці стикаються з такими проблемами та як їх можна вирішити

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці масово стикаються з проблемами подання заяв на отримання компенсації

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 10 травня 2023 року в Україні почали приймати заявки на компенсацію за пошкоджене житло. Проте, деякі громадяни стикнулися з певними проблемами та не можуть подати таку заявку в рамках програми "єВідновлення".

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Чому деякі українці не можуть подати заяву на компенсацію?

Як пояснили у Мінрегіоні, причиною масової проблеми є відсутність запису про право власності на житло в Державному реєстрі речових прав (ДРРП).

Зазначається, що у 2/3 подавачів заяв житло не зареєстроване в ДРРП. Тобто, пошкоджене житло українців, які стикнулися з проблемою подання заяви, не відображається в додатку "Дія".

Як розв'язати цю проблему?

Зробити це можна двома способами: особисто звернутися до державного реєстратора або подати заяву на державну реєстрацію прав на нерухоме майно в "Дії".

У першому випадку потрібно особисто звернутися до державного реєстратора при органі місцевого самоврядування у конкретній громаді, який внесе дані в реєстр, чи за відсутності даних про нерухомість в реєстрі чи архівних складових направить запит до БТІ для підтвердження права власності.

Під час відвідування при собі потрібно мати:

  • паспорт;
  • податковий номер;
  • правовстановлювальні документи щодо нерухомого майна (свідоцтво про право власності, видане нотаріусом, свідоцтво про право на спадщину, свідоцтво про придбання майна тощо) або їхні копії.

У другому випадку потрібно подати заяву на державну реєстрацію прав на нерухоме майно в додатку "Дія", підписавши її кваліфікованим електронним підписом (КЕП).

При цьому потрібно завантажити у форматі PDF або JPEG документи, що містять відомості про зареєстровані речові права на об’єкт нерухомої власності до 1 січня 2013 року.

Як українці можуть отримати компенсацію?

Для цього українцям потрібно:

  • повідомити про пошкоджене майно в застосунку "Дія" (якщо робили це раніше, повторно не потрібно);
  • відкрити рахунок "єВідновлення";
  • заповнити заяву через застосунок "Дія".

Після виконання вищевказаних дій з власниками пошкодженого житла має зв'язатися спеціальна комісія, щоб домовитись про огляд житла, встановити збитки та розрахувати суму виплат. Після огляду українці отримають сповіщення в "Дії" про остаточне рішення комісії.

Раніше ми розповідали, що в Україні зменшили максимальний розмір компенсації за пошкоджене житло. Також ми писали, які квартири шукають в Україні за програмою "єОселя".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.