Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці в Польщі масово втрачають статус UKR – в чому причина

Статус UKR надає українцям право на безплатну медицину та соціальні виплати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Є дві найпоширеніші причини, чому українці втрачають статус UKR

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для українців в Польщі діють певні правила, наприклад, для того, аби не втратити право на безплатну медицину та соцвиплати під час виїзду з країни, їм потрібно повернутися до Польщі протягом 30 днів. Але трапляються випадки, коли навіть при дотриманні всіх вимог українці втрачають статус UKR.

Про це повідомляє Офіс польського омбудсмена.

Чому українці втрачають статус UKR?

  • Перша причина – прикордонна служба реєструє саме дату виїзду громадян України з Польщі, а ось дату повернення часто не фіксують.
  • Друга причина — поновне надання статусу UKR, коли потрібно просто відновити документ, який вже не є дієвим. Таким чином після подачі заяви людина знову отримує цей статус, але при цьому соціальні виплати не нараховуються за період, коли статус не діяв.

До Офісу Уповноваженого з прав людини в Польщі досі продовжують надходити скарги щодо втрати статусу UKR. Тому потрібно внести необхідні зміни до нормативних актів з метою стандартизації практики відновлення статусу.

"Наприклад, під час зміни даних у реєстрі PESEL можна вводити лише одну дату, тобто "дату зміни". Водночас у випадку відновлення статусу UKR немає вимоги вписувати дату в'їзду (повернення) до Польщі або будь-яку іншу дату, яка б визначала період, протягом якого особа користувалася тимчасовим захистом", – пояснюють в Офісі омбудсмена.

Тож, для того, аби не втратити соціальні виплати, українцям потрібно контролювати термін дії статусу UKR та у разі наявних проблем звертатися до Уповноваженого з прав людини в Польщі.

Як змінилися умови легального перебування українців в Польщі?

Згідно з новими правками у Спецзаконі, термін легального перебування українців в Польщі було подовжено до 4 березня 2024 року. Згідно з новими змінами, також були подовжені:

  • строки дії національних віз;
  • строки дії карт побиту;
  • строки дії польських документів, що підтверджують особу;
  • строки дії документів толерованого перебування.

Згідно з новими змінами, діти, дорослі та опікуни неповнолітніх можуть легально перебувати на території Польщі до 31 серпня 2024 року, але за певних умов:

  • якщо це діти, які станом на 4 березня 2024 року перебувають у дошкільному навчальному закладі;
  • якщо діти здобувають обов’язкову шкільну чи іншу освіту у польських або українських школах, зокрема, дистанційно;
  • якщо особа не пізніше 2022/2023 навчального року розпочала навчання в гімназії, ліцеї або школі для дорослих.

Раніше ми розповідали, хто з українців має право на допомогу з безробіття в Польщі. Також ми писали, що для деяких українців в Польщі з'являться нові правила з 1 липня 2023 року. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.