Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Навіть після перемоги. Українцям розповіли, яка заборона діятиме після війни

Розповідаємо, на якій підставі громадянам України можуть продовжити заборону на виїзд за кордон після завершення повномасштабної війни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Виїжджати з України може бути нереально навіть після війни, якщо держава оголосить надзвичайний стан

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українським чоловікам можуть продовжити заборону на виїзд за кордон навіть після закінчення війни. Підставою для продовження заборони може стати оголошення надзвичайного стану в країні.

Про це розповів юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак.

Як пояснив експерт, обмеження на виїзд за кордон тісно пов'язані з надзвичайним та воєнним станом у рамках чинного законодавства.

"Зараз дуже важко зрозуміти, що буде в правовому полі після закінчення дії правового режиму воєнного стану", – підкреслив Юрчак.

Тож юрист вважає, що після закінчення воєнного стану українська влада може запровадити надзвичайний стан. У такому разі військовозобов'язані чоловіки не зможуть залишати межі України. Тобто, заборона на виїзд буде продовжена.

Та якщо після війни в Україні скасують воєнний стан і не запровадять надзвичайний – заборона на виїзд за кордон не буде актуальною.

Що загрожує чоловікам, які незаконно перетнули кордон під час війни?

Якщо військовозобов'язаний перетнув держкордон поза прикордонним контролем, то для нього передбачена адміністративна відповідальність за перетинання або спробу перетинання кордону будь-яким способом поза пунктами пропуску.

Така відповідальність тягне за собою штраф від 3 400 до 8 500 гривень або адміністративний арешт до 15 діб з конфіскацією знарядь та засобів вчинення такого правопорушення.

Чи існує відповідальність, якщо військовозобов'язаний виїхав за кордон на підставі фальшивих довідок?

Якщо відповідний факт доведуть правоохоронні органи, тоді громадянин відповідатиме перед законом. Його дії будуть кваліфікуватися:

  • як підробка документа – загрожує штраф до 17 000 гривень або позбавлення волі строком до 3 років;
  • як використання підробленого документа – загрожуватиме штраф до 850 гривень, арешт до 6 місяців або обмеженням волі до двох років.

Хто може перетинати кордон під час війни

Це право є:

  • у громадян, які знялися з військового обліку;
  • деяких тимчасово непридатних осіб (з оформленою довідкою про інвалідність або з висновком військово-лікарської комісії для отримання статусу тимчасової непридатності);
  • багатодітних батьків;
  • батьків одинаків;
  • чоловіків з інвалідністю;
  • чоловіків, які виїжджають за кордон як супроводжуючі;
  • чоловіків із наявним постійним місцем проживання за кордоном;
  • деяких військовослужбовців (поранені військові, які потребують лікування чи реабілітації за кордоном та військовослужбовці, які відправляються на спеціалізоване навчання);
  • водіїв-міжнародників та водіїв-волонтерів;
  • чоловіків, які працюють на залізниці, та моряків;
  • спортсменів та діячів культури.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, хто з чоловіків може не йти до військкомату після отримання повістки. Також ми писали, як в Україні торгують дозволами для виїзду за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.