Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть збагатитися на копійках: як визначити дорогі монети (фото)

Завдяки унікальним особливостям карбування вироби високо цінуються колекціонерами і дорого коштують

Фото: НБУ/Flickr

Дорогі українські монети

Фото: НБУ/Flickr

Нумізматика – досить популярна в Україні сфера, здатна принести фінансову вигоду. Колекціонери активно "полюють" за унікальними виробами, а власники монет продають їх на онлайн-аукціонах за шалені суми. Деякі старі копійки купують за десятки тисяч гривень завдяки особливостям карбування і дефектам.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштують монети номіналом 50 копійок 1992 року.

Штам 3(1)ВАг


В Україні випускали в обіг 4 різновиди 50 копійок з третім штампом. Його характерними особливостями є жирний герб і шрифт на аверсі, а розмір зображення становить приблизно 17,7 мм. Що стосується штаму 3(1)Ваг, то його можна визначити за такими ознаками:

  • середній зуб тризуба має потовщення зліва (брак);
  • гроно №1 має 4 ягоди, а п'ята злилась з вінком;
  • гладенький гурт.

50 копійок 1992 року, штам 3(1)ВАг
50 копійок 1992 року, штам 3(1)ВАг
Фото: Монети-ягідки

Цей різновид був пробним, його карбували під час налагодження верстатів, за інформацією на порталі "Монети-ягідки". Тоді використовувалися штампи з браком і матриці без рифлень, що призвело до потовщення та відсутності насічок на гурті.

Користувач, зареєстрований під ніком Igryks, опублікував на онлайн-аукціоні Violity оголошення про продаж 50 копійок 1992 року різновиду 3(1)Ваг. Він встановив початкову ціну на рівні 9 800 грн. За даними спеціалізованого порталу про нумізматичну продукцію, вартість таких копійок може доходити до 5 000 грн.

Штам 4ААм


Це рідкісний різновид, який колекціонери називають "Англічанка" через карбування англійськими штемпелями. Його характерними особливостями є випуклий щит і вдавлений тризуб на аверсі, тоді як звичайні монети мають тонкі лінії щита й опуклий тризуб.

"Помилка виникла, бо художники при розробці ескізів затемнили не тільки фон монети, а й сам тризуб. За цими ескізами у Великобританії виготовили інструмент для карбування. Помилку виявили робітники Луганського верстатобудівного заводу, коли отримали вже готові пуансони", – розповіли фахівці сайту "Монети-ягідки".

50 копійок 1992 року, штам 4ААм
50 копійок 1992 року, штам 4ААм
Фото: Монети-ягідки

Але на заводі ухвалили рішення використати інструмент для виготовлення пробної партії копійок, аби налагодити верстати для подальшого карбування. Так і з’явилися монети, які зараз коштують від 2 500 до 6 000 грн. На Violity користувач Client840146 опублікував оголошення про продаж штаму 4ААм за 9 500 грн.

Цінність для колекціонерів у тому, що партію 50 копійок англійської чеканки повинні були утилізувати через невідповідність офіційній документації. Але якимось чином вони потрапили в обіг, і з’ясувати причину неможливо. Продати таку монету можна й дорожче, ціна залежить від зовнішнього вигляду.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку цінну монету успадкували три сестри з Америки. Також ми повідомляли, що Дональд Трамп випустив власні срібні монети і розповідали, скільки вони коштують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.