Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці масово зверталися до суду через пенсії – що відомо

Розповідаємо, чому українці через суд виборювали гідну пенсію, та скільки грошей потрібно було Пенсійному фонду додатково

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсії в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери в Україні масово зверталися до суду з позовною заявою до Пенсійного фонду. На Полтавщині кількість позовів влітку від військових пенсіонерів сягнула 7 тисяч.

Про це з посиланням на доповідь начальника Головного управління ПФУ у Полтавській області Володимира Тараторіна повідомляло видання Telegraf.

З 7 000 позовів було розглянуто чотири тисячі. У своїх рішеннях суд став на сторону пенсіонерів та ухвалив рішення про підвищення пенсій. На це Головному управлінню ПФУ у Полтавській області додатково потрібно було 1 млрд 766 млн грн.

"Вони й так отримують пенсії вдвічі більші за середні й масово судяться, щоб їх ще збільшити", – сказав Володимир Тараторін.

Яка ситуація з пенсіями в Україні

Середня пенсія на початок року становила 4,6 тис. грн. Є категорії пенсіонерів, які отримають значно більші виплати. Серед них прокурори, які у середньому одержують 21,5 тис. грн, а також судді. Розмір їх пенсій сягає 96 тис. грн.

Станом на квітень 2023 року в Україні пенсії отримували 10 млн 697 тис. громадян. До 3 тис. грн платили 3,1 млн українцям, а від 3 тис. до 4 тис. – 2,2 млн. За статистикою, близько 2,7 млн пенсіонерів не пішли на заслужений відпочинок і продовжують працювати. Їхня середня пенсія становить 5,4 тис. грн.

Як нараховується пільговий стаж військових

Військовим будуть нараховувати пільговий стаж у тому випадку, якщо до початку служби вони працювали за професію, яка вважається небезпечною. За законодавством України, якщо, наприклад, шахтар вирішив піти на службу після певного стажу роботи, то йому продовжать нараховувати пільговий стаж.

Пенсійні вікові групи та вимоги до них

В Україні є різні пенсійні вікові групи. В залежності від того, коли громадянин планує вийти на пенсію, потрібно накопичити певну кількість стажу. Наприклад, якщо людина бажає вийти на заслужений відпочинок у 60 років, то вона повинна мати мінімум 30 років стажу. Законодавством передбачено такі терміни:

  • у 2023 році особа має накопичити мінімум 30 років стажу;
  • у 2024 році – 31 рік;
  • у 2025 році – 32 роки;
  • у 2026 році – 33 роки;
  • у 2027 році – 34 роки;
  • у 2028 році – 35 років.

Якщо українець планує вийти на пенсію у 63 роки, розрахунки стажу такі:

  • у 2023 році потрібно мати від 20 до 30 років стажу;
  • у 2024 році – від 21 до 31 року;
  • у 2025 році – від 22 до 32 років;
  • у 2026 році – від 23 до 33 років;
  • у 2027 році – від 24 до 34 років;
  • у 2028 році – від 25 до 35 років.

Якщо громадянин бажає вийти на заслужений відпочинок у 65 років, він повинен мати мінімум 15 років стажу.

Раніше ми розповіли, які пенсії для багатодітних матерів передбачені в Україні, а також кому хочуть заборонити оформлювати пенсії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.