Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Польщі українці можуть безплатно їздити на поїзді — кого це стосується

Для того, щоб скористатися потягом, треба отримати безкоштовний квиток в касі або у провідника

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Польщі для українців оголосили акцію. Упродовж 1 червня діти до 16 років зможуть безплатно їздити поїздами національного залізничного перевізника PKP Intercity.

Безплатний проїзд буде доступний у вагонах ІІ-го класу, повідомляє yavp.pl.

Хто має право на безплатний проїзд

Безплатний проїзд буде дозволений за наявності документа дитини, що підтверджує її вік. Під час перевірки квитка треба буде показати наступні документи:

  • паспорт;
  • ID-картку;
  • шкільну легітимацію;
  • медичну картку.

Для того, щоб скористатися потягом, треба отримати безкоштовний квиток в касі або у провідника. У потягах категорії ЕІР (Pendolino) квиток видається тільки в касах вокзалів. Дітям до 4 років можна подорожувати безкоштовно цілорічно, але на кожну поїздку все-одно необхідно оформлювати окремий квиток.

Родини від 2 до 5 осіб можуть подорожувати поїздами PKP Intercity зі знижками на постійній основі. Йдеться про тариф "Taniej z bliskimi", який передбачає знижку 30% від базової вартості квитків при поїздках потягами TLK або IC.

У експресах EIC бо EIP (Pendolino) можна скористатися сімейним квитком (Bilet Rodzinny). За такою пропозицією кожен з членів родини до 5 осіб отримує 30% знижку на квиток. Ця акція також поєднується із встановленими законом пільгами.

Власники Картки Великої Сім’ї, у якій виховується від 3 дітей, мають постійну знижку 37%. Якщо мінімум двоє членів родини подорожують разом, їм надається додаткова знижка 30%.

Під час одноденної 1 червня акції діти з таких родин також мають право отримати безплатний квиток.

Як оформити допомогу на дітей в Польщі

Як ми розповідали раніше, заявку на оформленняпрограми "Сім'я 500+" можна подавати онлайн. Для цього потрібно встановити на смартфон додаток польського органу соцстрахування ZUS. У ньому є форма для заповнення та розписані всі необхідні інструкції.

Разом із заявою слід подати документ, який свідчить про легальність перебування у Польщі:

  • карта побиту з відміткою "доступ до ринку праці";
  • номер PESEL з позначкою UKR;
  • вид на постійне проживання;
  • рішення щодо надання статусу біженця.

Гроші виплачують щомісяця під час перебування української родини у Польщі. Саме тому у разі виїзду з країни потрібно обов'язково повідомити свої плани до ZUS.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці в Польщі зможуть довше користуватися безплатним житлом. Також ми повідомляли, що заробітчан з України кличуть до Польщі та розповідали, яку роботу пропонують і скільки платитимуть.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.