Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Терпіти ще недовго? Коли і чому знизяться ціни на овочі в українських магазинах

У Міністерстві аграрної політики пояснили, чому овочі різко подорожчали навесні 2023 року та що буде з цінами далі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Коли знизяться ціни на овочі і чому

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Вартість овочів через надходження нового врожаю поступово почне знижуватися. Наразі ж наша країна проходить пік цін на овочі.

Про це розповів в етері телемарафону міністр аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Він пояснив, що зростання цін на овочі в Україні можна спостерігати щороку, адже на їхню вартість впливає сезонність. Втім, у 2023 році на ціну повпливали ще два фактори: енергетична криза та окупація.

"Багато овочів, наприклад, цибуля та морква, вирощувалися в Херсонській і Запорізькій областях. Через окупацію овочі не потрапили до українських споживачів", — розповів міністр.

Але цього року урожай цибулі, моркви та інших овочів, можливо, буде більшим, адже аграрії хочуть збільшити посівні площі під них. Крім того, Мінагрополітики працює над стабілізацією цін.

"Цим треба займатися не через регулювання чи обмеження, а через ринкові механізми. Бо регулювання цін, як показує практика, реалізується в тіньовий обіг", — додав Тарас Висоцький.

Коли подешевшають яйця

Раніше ми вже розповідали, що вартість яєць вже тривалий час коливається в межах 60-70 грн за десяток. На жаль, найближчим часом кардинальних змін на цінниках, як вважають експерти, не відбудеться. За словами аналітикині Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлани Литвин, наближається Великдень, коли попит на яйця максимально зростає.

Серйозного подорожчання напередодні Великодніх свят теж не варто боятися з однієї простої причини:

"Усе таки впродовж вже тривалого часу маємо дуже високу ціну на яйця. Тому ще більше подорожчання "не пропустить" купівельна спроможність споживачів", — пояснила експертка.

Як за рік змінилися ціни на продукти

Внаслідок війни вартість продуктів за підсумками 2022 року зросла на понад 34%. Як змінювалися ціни:

  • У місячному вимірі (з листопада по грудень 2022 року) ціни зросли на 0,7% так само як і в листопаді. Раніше Індекс споживчих цін перевищував 2%.
  • А от в річному (грудень 2021 року проти грудня 2022 року) – на 34,4%.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, на скільки збільшиться вартість великоднього кошика у 2023 році. Також ми порівнювали ціни на продукти в Україні, Німеччині та Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.