Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Статус УБД можна буде отримати лише з однією довідкою – що відомо

В уряді вирішили максимально спростити надання статусу учасника бойових дій

Фото: Армія Inform, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Статус УБД будуть видавати по-новому

Фото: Армія Inform, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні знову змінили порядок надання статусу учасника бойових дій. Тепер для того, щоб це зробити, потрібно буде менше документів.

Про це розповів представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Він уточнив, що зміни внесли у порядок щодо надання статусу УБД військовим, які брали участь в АТО або в бойових діях під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"Спрощено порядок надання статусу учасника бойових дій за рахунок зменшення кількості документів, які подаються на розгляд відповідної комісії з питань визначення статусу учасника бойових дій", – зазначив Мельничук.

Він додав, що відповідно до змін, передбачено надання лише однієї довідки для отримання статусу УБД. Це – довідка про безпосередню участь особи у бойових діях.

Які проблеми виникають з присвоєнням статусу УБД

Раніше голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко заявив, що статус УБД вдалося отримати лише восьми тисячам з майже мільйона мобілізованих українців, які зараз перебувають на військовій службі.

За словами нардепа, зараз присвоєння статусу учасника бойових дій здійснюють спеціально створені комісії.

"Ми розуміємо, що командири, які мають оформлювати документи, воюють. Тому хочемо зробити цю процедуру простішою", – сказав Остапенко.

Він додав, що наразі у парламенті працюють над спрощенням процедури присвоєння різного роду статусів. Нововведення стосуватиметься таких категорій українців:

  • учасників бойових дій;
  • осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • членів сімей загиблих/померлих захисників та захисниць для отримання одноразової виплати й грошового забезпечення у зв’язку з втратою годувальника.

За словами Остапенка, після змін відбуватиметься автоматичне надання цих статусів.

Як зараз оформлюють статус УБД в Україні

Для цього українцям потрібно збирати певні документи. Серед них обов'язково повинні бути такі:

  • заява встановленого зразка;
  • довідка від командира військової частини, у складі якої воював громадянин;
  • якщо така довідка відсутня, тоді можна подати два свідчення (але завірити їх у нотаріуса), або свідчення командира підрозділу, у якому безпосередньо воював громадянин.

Після цього у Міністерстві у справах ветеранів повинні розглянути заявку та прийняти рішення щодо того, чи надавати статус УБД заявнику.

Раніше ми писали про те, що ще одній категорії українців почали оформляти статус УБД. Також ми розповідали, що статус УБД зможуть отримати деякі добровольці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.