Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Статус УБД будуть присвоювати за новими правилами – що відомо

В Україні незабаром можуть спростити отримання статусу учасника бойових дій

Фото: АрміяInform, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінять процедуру оформлення статусу УБД

Фото: АрміяInform, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують спростити процедуру присвоєння статусу учасника бойових дій військовослужбовцям. Також зміни стосуватимуться інших статусів, які надають захисникам та захисницям.

Про це повідомив голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко в інтерв'ю "Соціальній інформаційній платформі".

За його словами, зараз в парламенті працюють над внесенням змін до закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Спрощення процедури присвоєння різного роду статусів стосуватиметься таких категорій українців:

  • учасників бойових дій;
  • осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • членів сімей загиблих/померлих захисників та захисниць для отримання одноразової виплати й грошового забезпечення у зв’язку з втратою годувальника.

Нардеп уточнив, що законопроєкт передбачатиме автоматичне надання цих статусів.

"Адже дані, які стосуються захисників і захисниць, можуть бути закриті. Законом передбачається створення можливості подавати заяви для оформлення статусу як у паперовому, так і в електронному вигляді", – сказав Остапенко.

Які проблеми виникають з присвоєнням статусу УБД

Нардеп пояснив, що зараз присвоєння статусу учасника бойових дій здійснюють спеціально створені комісії. Таке ж право має кожен рід військ.

Однак при цьому статус УБД наразі вдалося отримати лише восьми тисячам з майже мільйона мобілізованих українців, які перебувають на військовій службі.

"Ми розуміємо, що командири, які мають оформлювати документи, воюють. Тому хочемо зробити цю процедуру простішою. Законодавчі зміни насамперед будуть стосуватися Мінветеранів, військових та державних адміністрацій, які мають документи й на місцях ухвалюють рішення", – пояснив нардеп.

Він додав, що центральні органи виконавчої влади, які повинні надавати ці статуси, будуть витребовувати необхідні документи в інших державних органів або певних осіб, які мають потрібну інформацію.

Статус УБД дозволили отримати ще одній категорії українців

Кабінет міністрів 11 липня дозволив оформлювати статус учасника бойових дій захисникам, які воювали поза складом бойових підрозділів. Статус УБД зможуть оформлювати громадяни, які з 24 лютого 2022 року по 25 березня 2022 року захищали територію України від російських окупантів у складі:

  • добровольчих формувань у взаємодії із ЗСУ, МВС, Держприкордонслужбою, Національною поліцією, Нацгвардією, СБУ;
  • іншими утвореними відповідно до закону військовими формуваннями та правоохоронними органами, або згідно з Законом України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України".

При цьому для отримання статусу УБД потрібно зібрати низку документів, список яких можна переглянути за посиланням.

Раніше ми писали про те, як відновити посвідчення УБД. Також ми розповідали, які додаткові пільги запровадили для родин учасників УБД.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.