Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінили підстави для надання статусу УБД – кого торкнеться

В уряді розширили перелік осіб, які мають право оформити статус учасника бойових дій

Фото: УНІАН, АрміяInform. Колаж: Pro Гроші

Для українців змінили умови отримання статусу УБД

Фото: УНІАН, АрміяInform. Колаж: Pro Гроші

Статус учасника бойових дій (УБД) зможуть отримати ще більше людей. Відповідні зміни були затверджені під час засідання уряду 18 липня.

Про це повідомили у пресслужбі МВС.

Кабмін вніс зміни до порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які брали участь в антитерористичній операції (АТО). Очільник МВС Ігор Клименко пояснив, що зміни ухвалили через необхідність врегулювання питання надання статусу УБД особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які брали участь в АТО.

Що змінилося

Своїм рішенням уряд доповнив перелік документів, які можуть бути підтвердженням участі осіб рядового та начальницького складу служби цивільного захисту в зоні АТО та підставою для надання статусу УБД.

Тепер серед таких документів:

  • книги служби;
  • накази про залучення до заходів в зоні АТО.

Кому ще дозволили отримати статус УБД

11 липня Кабінет міністрів дозволив новій категорії добровольців оформлювати статус учасника бойових дій. Правило поширюється на захисників, які воювали поза складом бойових підрозділів.

Відтепер статус УБД зможуть оформлювати громадяни, які з 24 лютого 2022 року по 25 березня 2022 захищали територію України від російських окупантів у складі:

  • добровольчих формувань у взаємодії із ЗСУ, МВС, Держприкордонслужбою, Національною поліцією, Нацгвардією, СБУ;
  • іншими утвореними відповідно до закону військовими формуваннями та правоохоронними органами, або згідно з Законом України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України".

Що потрібно, щоб оформити статус УБД

Українцям, які планують це зробити, доведеться зібрати деякі документи. Серед них обов'язково повинні бути такі:

  • заява встановленого зразка;
  • довідка від командира військової частини, у складі якої воював громадянин;
  • якщо така довідка відсутня, тоді можна подати два свідчення (але завірити їх у нотаріуса), або свідчення командира підрозділу, у якому безпосередньо воював громадянин.

Після цього у Міністерстві у справах ветеранів приймають рішення щодо того, чи надавати статус УБД конкретній особі. А рішення про видачу відповідного статусу повинна прийняти новостворена міжвідомча комісія.

Раніше ми розповідали, як відновити втрачене посвідчення УБД. Також ми писали про те, які додаткові пільги запровадили для УБД та їхніх родин.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.