Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скільки Україна витрачає грошей на війну – показники перевищують всі очікування

Варто розуміти, що фінансова допомога інших країн не спрямовується на військові видатки, а йде виключно на зарплати, пенсії тощо

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже більше року триває повномасштабне вторгнення

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває війна, а тому більшість бюджету йде саме на оборону країни. У I кварталі 2023 року на це спрямували 61% видатків, а саме 389 млрд гривень. Все це виключно коштом внутрішніх джерел надходжень.

Про це пише пресслужба Рахункової палати.

Доходи загального фонду держбюджету перевищили плановий показник на I квартал 2023 року на 141 млрд грн, або 57%.

Перевиконання плану доходів вдалось досягти насамперед коштом грантів від Світового банку на бюджетну підтримку, які не планувалися. Йдеться про 134 млрд грн, а це 25% усіх доходів державного бюджету.

Від розміщення облігацій внутрішньої державної позики у I кварталі отримали 138 млрд грн. При цьому Національний банк не купував військових облігацій.

Від зовнішніх кредиторів до загального фонду державного бюджету надійшло 266 млрд грн, а саме:

  • 177 млрд грн – макрофінансова допомога ЄС;
  • 64 млрд грн – кредит уряду Канади;
  • 24 млрд грн – позики Світового банку.

Що передбачає держбюджет на 2023 рік

Раніше ми писали, що уряд скоригував прогноз зростання ВВП на 2023 рік в бік консервативного сценарію (3,2% замість 4,6%). Прогноз інфляції зменшили з 30% до 28%.

При цьому бюджет-2023 планувався з урахуванням 1,3 трлн грн доходів. Завдяки скоригованим макропоказникам та податковим змінам пропонували збільшити дохідну частину на понад 50 млрд гривень.

Видатки складають 2,6 трлн гривень, що на 66,8 млрд гривень більше, ніж в проєкті державного бюджету України на 2023 рік, представленому до першого читання.

Зокрема, збільшено обсяги видатків:

  • на виплату пенсій (на 38,9 млрд гривень − до 271,9 млрд гривень);
  • Фонду ліквідації наслідків збройної агресії (на 16,1 млрд гривень − до 35,5 млрд гривень);
  • на науково-технічну діяльність, пільгові кредити для внутрішньо переміщених осіб і для розвитку підприємництва.

Прогнозується, що дефіцит держбюджету у 2023 році складе понад 20% ВВП. Україна розраховує покрити цей дефіцит коштом допомоги партнерів – ЄС, США, МВФ. Загалом потрібно залучити 38 млрд доларів.

Прогноз інфляції зменшився з 30% до 28%. Водночас прогнозується, що середня зарплата українців становитиме 18 500 грн, а середньорічний курс долара буде коливатись в районі 42 грн/дол.

Мінімальну зарплату та прожитковий мінімум збільшувати в цьому році не планують, вони мають залишитись на рівні кінця 2022 року – 6 700 та 2 589 грн відповідно.

Більше читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми писали, що у 2023 році Рада хоче переглянути прожитковий мінімум. Також сайт Pro Гроші повідомляв, що буде з тарифами на комуналку після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.