Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скільки отримує батько-одинак у 2023 році

Розбиралися, на яку допомогу мають право одинокі татусі та які для них існують обмеження порівняно із самотніми матерями

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Одинокий батько має право на виплати від держави

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Україні налічується понад 600 тисяч одиноких матерів. На жаль, ця кількість із кожним роком зростає. Однак все частіше у нашому суспільстві зустрічається й таке явище як одинокий батько.

Сайт Pro Гроші розбирався, хто є одинокими батьками згідно з чинним законодавством, як підтверджується їх статус, які є пільги для них і куди слід звертатися за їх отриманням.

Зміст
1.На яку допомогу мають право одинокі батьки
2.Максимальний розмір допомоги на дітей одиноким батькам у 2023 році
3.Куди звертатися за призначенням допомоги
4.Які документи треба подати
5.Умови припинення виплат
6.Обмеження для одиноких татусів

Чіткого визначення понять "одинока мати" та "одинокий батько" законодавство не містить, заміняючи їх характеристиками, необхідними для надання тих чи інших прав або пільг.

Основним критерієм для визначення статусу одинокого батька є виховання та утримання дитини без участі матері.

На яку допомогу мають право одинокі батьки

Одинокий батько з дітьми має право на отримання наступних видів матеріальної допомоги (підтримки) коштом державного бюджету:

  • пенсію в разі втрати годувальника, якщо батько – вдівець;
  • державну соціальну допомогу на дітей одиноким матерям, вдовам та вдівцям з дітьми, якщо шлюб між батьком та матір’ю було розірвано до дня смерті, та батько не отримує пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію;
  • державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям;
  • державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

Максимальний розмір допомоги на дітей одиноким батькам у 2023 році

Згідно з законом "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" одиноким татусям, як і матерям, у 2023 році виплачують наступну допомогу:

  • на дітей до 6 років – 2 272 грн;
  • на дітей від 6 до 18 років – 2 833 грн;
  • на студентів стаціонару віком від 18 до 23 років – 2 684 грн.

Куди звертатися за призначенням допомоги

Звертатись за призначенням допомоги від держави необхідно до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації отримувача допомоги. Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органі соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Які документи треба подати

Для призначення допомоги вперше на дітей одиноким батькам до органу праці та соціального захисту населення подаються такі документи:

  • заява про призначення допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінпраці;
  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідка про народження, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) рад;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • довідка про реєстрацію місця проживання батька та дитини;
  • декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї);
  • довідки про доходи на кожного члена сім'ї.

Якщо діти навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I — IV рівня акредитації, виплата допомоги на дітей одиноким батькам продовжується на підставі довідки навчального закладу — до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Умови припинення виплат

Виплата допомоги на дітей одиноким матерям (батькам) зупиняється у разі:

  • тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;
  • відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;
  • тимчасового працевлаштування дитини.

Обмеження для одиноких татусів

Існують наступні обмеження для одиноких татусів, порівняно із переліком пільг, встановлених для одиноких матерів:

  • одинокому батьку не передбачено надання додаткових гарантій щодо працевлаштування;
  • не встановлено обов’язок розглядати суперечки про відмову у прийнятті на роботу одинокого батька (за наявності дитини віком до 14 років) безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах.

Таким чином, хоча чоловіки отримали визнання статусу одинокого батька і рівні права з жінками на додаткову відпустку, залишаються певні аспекти, де права одиноких батьків обмежені порівняно з правами одиноких матерів.

Раніше ми розповідали, яку допомогу можуть отримати діти військових. Крім того, сайт Pro Гроші писав про виплати військовослужбовцям та їхнім родинам. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.