Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скандальні військкомати: чим "відзначилися" ТЦК в Україні за півтора року війни

Розповідаємо про неприємні ситуації з ТЦК і воєнкомами, що трапилися за час повномасштабного вторгнення в Україну

Фото: УНІАН, скріншот, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні регулярно стаються скандали, пов'язані з ТЦК і воєнкомами

Фото: УНІАН, скріншот, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Відколи в Україні триває війна, періодично публічного розголосу набувають скандальні історії з територіальними центрами комплектування і соціальної підтримки. То працівники ТЦК силою ловлять українців на вулицях, щоб доправити до військкомату, то замкомандира однієї з частин використовує робочі руки підлеглих не за призначенням.

Сайт Pro Гроші розповідає про найгучніші скандали з ТЦК і воєнкомами за період повномасштабної війни.

Зміст
1.Повістки з машини "швидкої"
2.Заробіток на хабарах
3.Свавілля працівників ТЦК
4.Військових перекваліфікували у будівельників

Повістки з машини "швидкої"


Найбільше негативних випадків трапилося в Одеській області. Один з негативних інцидентів – роздача повісток буквально з машини швидкої допомоги. В мережі завірусилося відео, як співробітники одеського військкомату роз’їжджали по вулицях міста і вручали "запрошення" в ТЦК зустрічним чоловікам.

Інформацію підтвердили офіційно. За словами представника Одеського обласного ТЦК та СП, машина "швидкої" перебуває на балансі в межах мобілізації транспортних засобів. Її використовують в якості мікроавтобуса. Пояснення не допомогло зменшити обурення українців, тож у військкоматі обіцяли припинити подібні дії.

Заробіток на хабарах


Скандалів, пов’язаних із продажами "білих квитків" військовозобов’язаним, також було немало. Один з найгучніших стосується одеського екс-очільника ТЦК та СП Євгена Борисова. В липні йому оголосили підозру в незаконному збагаченні та в умисному ухиленні від несення служби.

Раніше колишній народний депутат Ігор Мосійчук у своєму Telegram-каналі розповів про корупційні схеми Борисова:

"Продавав "білі квитки", крав на забезпеченні військових, син працює в Одеському управлінні СБУ. 5 тисяч "білий квиток" коштував... Умовно кажучи, 2 тисячі одеситів, які купили "білий квиток", віддали від 5 до 10 тис. євро, і він заробив 10-20 млн".

Станом на серпень цього посту в Telegram немає, втім Інтернет пам’ятає все. Мосійчук стверджував, що воєнком звідкись має кошти, щоб купувати елітну нерухомість у Європі та автомобілі. Зокрема мова йшла про придбання вілли в Іспанії за 3 млн 950 тис. євро для мами-пенсіонерки. І це лише верхівка айсбергу.

Вілла в Іспанії, яку придбав Євген Борисов
Вілла в Іспанії, яку придбав Євген Борисов
Фото: Скриншот: Pro Гроші

До гучних справ з воєнкомами-хабарниками можна віднести:

  • 50 тис. гривень за уникнення мобілізації брав начальник районного ТЦК на Полтавщині;
  • 3 тис. доларів за листок про тимчасову непридатність до служби за станом здоров'я брав начальник Яворівського районного ТЦК у Львівській області;
  • 500 доларів за відтермінування призову брав дільничний інспектор райвідділу поліції у Сарнах Рівненської області;
  • 1,7 тис. доларів брав працівник військкомату у Хмельницькому, щоб допомогти призовнику "відкосити" від служби;
  • 5 тис. доларів за ухилення від військової служби брав заступник начальника Центральної військово-лікарської комісії Міноборони.

Свавілля працівників ТЦК


На Хмельниччині представники військкомату вдерлися у будинок місцевого мешканця, щоб вручити повістку. Вони заявили, що мають повне право заходити у приватні приміщення без дозволу. Коли власник дому почав протестувати і знімати на відео все, що відбувається, незвані гості стали погрожувати чоловіку.

"На телефон знімати не можна. Я – майор поліції. Я тобі покажу своє посвідчення. Я тобі зараз ногу зламаю, виходь на двір. Ти сам собі її зламаєш, і голову також, споримо? Коли будеш тікати від нас", – такі слова виголошував працівник ТЦК.

А в Хусті Закарпатської області місцевий військкомат вирішив мобілізувати всіх працівників виробничого цеху деревообробного заводу ТОВ "Wood international". Причому серед призовників опинилася людина з інвалідністю та батько трьох дітей, а також чоловіки без будь-якого військового досвіду. Коли ситуація набула розголосу, трьох мобілізованих, що не підходили для служби, звільнили.

У Черкасах троє працівників обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки побили цивільного чоловіка. Інцидент вдалося зафіксувати на відео. Він стався під час вручення повістки. На кадрах чітко видно, як людину вдаряють ногою в обличчя, але у відповідь на обвинувачення ТЦК стверджує, що це вирвано з контексту. Нібито громадянин першим почав ображати військових, погрожував і навіть "застосував фізичну силу".

Мережа вибухнула негативом після публікації відео, на якому службовці під наглядом поліції силою заштовхують чоловіка в автомобіль. Користувачі в коментарях зазначили, що, ймовірно, інцидент трапився у Глибоці Чернівецької області. За фактом перевищення службових повноважень ДБР також розпочало кримінальне провадження.

Військових перекваліфікували у будівельників


Знову випадок на Одещині. Державне бюро розслідувань повідомило про оголошення підозри заступнику командира батальйону військової частини, який протягом року експлуатував підлеглих. У серпні 2022 року він наказав бійцям замість виконання обов’язків будувати маєток під Одесою. За цей період їм нараховували заробітну плату як військовим, по факту, вони отримували державні кошти ні за що.

Йдеться про суму понад 2 млн гривень. З огляду на це винуватцеві загрожує позбавлення волі терміном до 12 років за зловживання службовим становищем і перевищення повноважень.

Будинок, який військові рік будували для керівника
Будинок, який військові рік будували для керівника
Фото: ДБР

Воєнкомів наздогнала відповідальність


З огляду на регулярні скандали, що відбуваються по всій Україні, президент Володимир Зеленський вирішив покласти край свавіллю воєнкомів. 17 липня він затвердив рішення Ради національної безпеки та оборони щодо масового звільнення керівників обласних ТКЦ. Їхнє місце займуть чоловіки, які воювали на фронті, але з різних причин не можуть продовжувати службу.

Як уточнив Зеленський, "керувати військкоматами мають люди, які пройшли фронт або не можуть бути в окопах, бо втратили здоров’я, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність та не мають цинізму".

Плюс кожен начальник територіального центру комплектування та соціальної підтримки понесе відповідальність за справи, вчинені на посту. Як тільки завершиться оновлення обласних ТЦК, дійде черга до районних і міських.

Раніше сайт Pro Гроші писав про масове звільнення військкомів і розповідав, як рішення Зеленського може вплинути на мобілізацію в Україні. Також ми повідомляли, що українцям натякнули, коли розпочнеться повномасштабна мобілізація.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.