Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шедеври, зрозумілі не всім: за скільки мільйонів продали найдорожчі картини (фото)

Розповідаємо, які мистецькі твори опинилися у руках приватних колекціонерів за шалені гроші – сотні мільйонів доларів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найдорожчі картини світу, які продали на аукціоні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У світі мистецтва нормально купити картину за мільйони доларів. Особливо якщо мова про таких геніїв як Леонардо да Вінчі, Поль Сезанн, Пабло Пікассо тощо. Традиційно їхні полотна йдуть з молотка на двох аукціонах – Sotheby's та Christies. Це одні з найстаріших аукціонних будинків, на які припадає 93% продажу антикварних картин.

Сайт Pro Гроші розповідає, які полотна входять у п’ятірку найдорожчих у світі та за скільки були куплені колекціонерами.

Джексон Поллок, "Номер 17А"

Останнє місце у п’ятірці займає картина, продана за 200 млн доларів. Автор – американський представник абстрактного експресіонізму. Щоб написати свій шедевр, Поллок розстелив полотно на підлозі та розплескав по ньому фарбу. Сам малюнок у вигляді павутиння утворений не пензлем, а ударами мотузки. Новий власник картини – американський мільярдер Кеннет Гріффін.

Джексон Поллок, "Номер 17А"
Джексон Поллок, "Номер 17А"
Фото: Flickr

Поль Гоген, "Коли ти вийдеш заміж?"

Ставки підвищуються: полотно французького художника, який працював біржовим брокером, купили за 210 млн доларів. Автор пройшов шлях від імпресіонізму до синтетизму, і його творчість відзначалася особливим стилем та постійними експериментами з кольором і формою.

Гоген зобразив молоду жінку в традиційному бретонському костюмі. Вона має задумливий вигляд, а вираз обличчя говорить про нетерпіння. Основна риса картини – вираження деталей через насичені кольори та контури, що виділяють об'ємність фігури.

Поль Гоген, "Коли ти вийдеш заміж?"
Поль Гоген, "Коли ти вийдеш заміж?"
Фото: Sothebys

Поль Сезанн, "Гравці у карти"

Це одна з п’яти картин у серії французького творця, яка викладає традиційний сюжет у класичному стилі – як чоловіки грають у покер. До 2011 року вона належала грецькому мільярдеру, але незадовго до своєї смерті той вирішив продати полотно. Воно дісталося королівській родині з багатої арабської країни Катар за 250 млн доларів.

Сезанн дуже деталізовано відобразив обличчя чоловіків, їхні руки та карти на столі. Це характерна риса стилю художника, який славився здатністю уважно розглядати об'єкти та аналізувати їхню форму та структуру. Колірна палітра відмічається пастельними тонами, також присутні невеликі кольорові плями для більшої виразності.

Поль Сезанн, "Гравці у карти"
Поль Сезанн, "Гравці у карти"
Фото: Christie's

Віллем де Кунінг, "Обмін"

Картину нідерландського художника продали на аукціоні у 2015 році мільярдеру Кеннету Гріффіну (власнику твору Джексона Поллока). Сам автор відмічав, що його полотно відбиває потворну реальність повоєнного часу. Робота виконана у стилі абстрактного експресіонізму, характеризується емоційною силою та виразністю кольорів. Колекціонер витратив 300 млн доларів.

Віллем де Кунінг, "Обмін"
Віллем де Кунінг, "Обмін"
Фото: Sothebys

Леонардо да Вінчі, "Спаситель світу"

Навколо цієї роботи довгий час точилися дискусії щодо справжності. Її купив принц Саудівської Аравії на аукціоні Christies у 2017 році за 450 млн доларів. Водночас невдовзі вибухнув скандал: експерти не могли дійти згоди стосовно автентичності полотна через ускладненість аналізу численними реставраціями.

Деякий час ходили чутки, що шедевр викрали з музею, оскільки його не показували громадськості. Початкова ціна взагалі становила лише 100 млн доларів через пошкодження верхнього шару фарби. Але всі ці перипетії не применшують того факту, що картина є однією з найвизначніших та найцінніших робіт в історії мистецтва.

Леонардо да Вінчі, "Спаситель світу"
Леонардо да Вінчі, "Спаситель світу"
Фото: Christie's

Яку картину вважають найдорожчою в історії

Нею багато десятиліть залишається "Мона Ліза" Леонардо да Вінчі. Експерти оцінили мистецький шедевр у шалені 2,6 млрд доларів. Полотна немає у підбірці, оскільки воно не належить конкретній людині чи сім’ї, а зберігається в Луврі.

Щодня на "Джоконду" приходять подивитися сотні й тисячі людей, причому не критики, мистецтвознавці чи оглядачі, а звичайні поціновувачі мистецтва. Один з основних аспектів, який робить "Мону Лізу" надзвичайно вражаючою, – це технічне вміння автора відобразити світло і тінь.

Також критики звертають увагу на використання художнього прийому сфумато. Він полягає в ретельному змішуванні кольорів і створенні плавних переходів між ними. Цей метод забезпечує відчуття м'якості та реалізму на обличчі героїні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує і який вигляд має найдорожчий готельний номер у світі. Також ми повідомляли про фотографії за мільйони доларів і показували топ-5 найдорожчих знімків в історії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.