Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що робитимуть українці, якщо зимою не буде світла та тепла – прогноз ЄС

Через ракетні удари Росії по Україні пошкоджена значна частина об'єктів критичної інфраструктури

Колаж: Pro Гроші

Зимою в Україні можлива нова хвиля міграції

Колаж: Pro Гроші

Ракетні удари Росії по українській енергосистемі можуть спровокувати нову хвилю біженців в Європу.

Про це пише Financial Times.

За даними видання, в Євросоюзі розглядають сценарій того, що через удари по енергетичній інфраструктурі багато українців можуть залишитися без світла та тепла. Це може спровокувати нову хвилю міграції в Європу.

Президент України Володимир Зеленський також зауважував, що терор Росії проти українських енергооб'єктів спрямований на те, щоб створити Україні якнайбільше проблем з електрикою та теплом цієї осені та взимку, і щоб більше українців поїхало в країни Європи.

Після цього в ЄС заявили, що у відповідь на російські атаки та можливу ескалацію на східному кордоні блоку Європейська комісія оновлює свої надзвичайні міграційні заходи.

До потенційного напливу біженців у Єврокомісії "відносно готові". Лідери ЄС за результатами саміту можуть погодитись на те, щоб блок посилив гуманітарне реагування в Україні для підготовки до зими.

Крім того, Польща вже направила Єврокомісії список термінових потреб для ремонту пошкоджених енергооб'єктів України, включаючи трансформатори, кабелі та дизельні генератори.

ЄС на рік продовжить статус захисту для українських біженців

Європейська комісія оголосила рішення продовжити дію Директиви про тимчасовий захист біженців з України до ЄС принаймні до березня 2024 року. Єврокомісар із внутрішніх справ Йлва Йоганссон зазначила, що нещодавні напади на українські міста показали важливість солідарності з країною.

Спочатку правила діють протягом одного року, але їх можна продовжити ще на два роки. Тим, хто шукає захист, не потрібно проводити тривалу процедуру надання притулку. Крім того, біженці мають прямі права на соціальну допомогу, освіту, житло та дозвіл на роботу тощо.

За словами Йоганссон, близько 4,2 млн українців у ЄС зараз перебувають під тимчасовим захистом.

Раніше ми писали, що Нідерланди змінюють правила для українських біженців з 1 листопада. Також ми писали про штрафи в Чехії та пояснювали, за що українці можуть заплатити майже 37 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.