Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде, якщо не з’явитися у військкомат по повістці "сьогодні на сьогодні"

Повістка – виключно письмовий документ, який видається на ім’я конкретної особи, де працівники військкоматів нерідко вказують такий термін

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців продовжують мобілізувати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні повістки можуть вручати будь-де. Саме там вказують всі необхідні дані призовника з приписом про те, аби людина зʼявилася у військкомату за годину-півтори від часу видачі повістки. Та чи законні такі вимоги й що буде, якщо їх порушити?

Про це розповідає адвокат юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко.

Повістка – виключно письмовий документ, який видається на ім’я конкретної особи, тобто військовозобов’язаного із зазначенням обов’язку такої особи з’явитись у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Працівники військкоматів нерідко вказують термін "з сьогодні на завтра", а то й "з сьогодні на сьогодні".

Військовозобов‘язаному, якому вручили повістку, необхідно з‘явитись в військкомат у зазначений в повістці термін. Якщо він цього не зробить, його чекає або адміністративна, або кримінальна відповідальність. Це залежить лише від виду повістки.

Однак, станом на сьогодні, жодним нормативним актом не передбачено мінімальний термін часу, коли військовозобов’язаний повинен з’явитися за викликом. А тому працівники військкоматів нерідко вказують термін з "сьогодні на завтра", а то й взагалі, "сьогодні на сьогодні".

"Вважаю, що в повістці для явки до військкомату, має стояти дата, яка дозволяє військовозобов’язаному з’явитися за викликом не пізніше, ніж за три дні з дати її вручення. З досвіду спілкування з клієнтами з цього питання, зазначу, що рекомендую тим, кому виписують повістки, одразу на місці зазначати про неможливість з’явитися "завтра" і погодити дату прибуття до військкомату", – говорить експерт.

Перелік поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття до ТЦК

Якщо ж вам все-таки виписали повістку, де заначено час явки "сьогодні на сьогодні", але з’явитися в назначений час немає змоги, то є перелік поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного до військового комісаріату для призову на збори.

Такими причинами вважаються:

  • смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби), або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів;

  • хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які проживають разом із військовозобов’язаним чи резервістом, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;

  • здійснення стосовно військовозобов’язаного чи резервіста кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке робить неможливим його прибуття;

  • потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори й стала перешкодою своєчасному прибуттю;

  • складання державних іспитів у вищих навчальних закладах.

Раніше ми розповідали, кого з чоловіків точно не мобілізують у червні 2023 року. Також ми писали, чи можуть в Україні мобілізувати всю родину одразу.

Більше про військову службу в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.