Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шанс буде не у всіх – які компанії долучатимуть до відновлення України

Вся територія країни потребує перебудови тих об’єктів, що не відповідають сучасним безпековим вимогам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На відновлення Україна витратить чимало часу та грошей

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Україні триває війна, однак відновлення країни – важливий етап після перемоги. Необхідно поставити у пріоритет ті компанії, які продовжували працювати в Україні під час війни або пішли з Росії.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час виступу в уряді.

"Вже зрозуміло, що відбудова буде найбільшим економічним проєктом нашого часу в Європі. Обсяги того, що потрібно зробити – очевидні для всіх і потребують зараз окремого перелічування", – зазначає президент.

Вся територія України потребує перебудови тих об’єктів інфраструктури, енергетики, соціальної сфери та іншого, що не відповідає сучасним безпековим вимогам.

"Ми маємо підняти з руїн територію, на яку зайшли російські окупанти після 24-го лютого. Так само будемо відновлювати нормальність життя на території Донбасу і Криму, які були незаконно окуповані у 2014 році й за час, що минув, доведені окупантами до катастрофи. Зараз ще складно оцінити необхідний обсяг ресурсів. Але точно можна сказати, що ми повинні зробити пріоритет у відновленні саме для тих компаній, які були в Україні або які прийшли в Україну під час війни. Які вийшли з російського ринку під час війни. І це – справедливо", – сказав голова держави.

У майбутньому планують надати більше можливостей тому бізнесу, який підтримував Україну у найважчі моменти – хто працював, сплачував податки та волонтерив.

Скільки років Україна витратить на відновлення після війни

Раніше ми писали, що наразі Україна отримала 28 мільярдів доларів допомоги. Однак половина з цієї суми – позики, які стануть тягарем для економіки надалі. Це при тому, що з кожним місяцем війни зростає дефіцит бюджету.

Україна вже отримала допомогу від США, Канади, Великої Британії, ЄС, Німеччини, Світового банку та МВФ. Проте, лише половина цієї суми була у формі грантів. Інша частина – позики, які стануть тягарем для країни, де 60% бюджету направлено на війну.

У наступному році прогнозується, що дефіцит бюджету України становитиме 38 мільярдів доларів. Це при тому, що рівень бідності виріс до 25%, у довоєнний період він становив 5%, а інфляція перевищує 25%.

"Ми втратили дещо більше, що неможливо порахувати грошима. Ми втратили частину нашого майбутнього, наші діти втратили роки своєї юності. На відновлення після цієї війни може піти більше ніж 5 років. Але що ми втратили, так це час. Ми втратили роки", – говорить міністр фінансів Сергій Марченко.

Раніше ми розповідали, що буде з курсом долара найближчим часом. Також ми писали, скільки українцям ще доведеться сидіти без світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.