Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Житло та до 1 500 євро на сім'ю. В якій країні ЄС можна отримати допомогу

Тимчасовий захист у країнах Євросоюзу для українців подовжили до березня 2024 року

Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати допомогу у Бельгії

Колаж: Pro Гроші

Українці можуть знайти тимчасовий захист у Бельгії та отримувати фінансову допомогу у розмірі від 750 євро.

Все, що потрібно знати українцям, які збираються виїхати в Бельгію, повідомляє TRAVEL РБК-Україна.

Які документи потрібні

Для того щоб в'їхати в країну, можна використати як закордонний паспорт, так і будь-який інший документ, що посвідчує особу. Однак треба пам'ятати, що без біометричного паспорта українцям дозволено в'їжджати лише через сухопутний кордон. Якщо ж прибути через аеропорт чи морський порт, то в'їхати можна лише із закордонним паспортом.

Щодо COVID-сертифікату, то в'їзд в країну дозволений без нього.

Ще власникам тварин потрібно пам'ятати, що домашні улюбленці повинні мати чип та довідку про безпечний титр на сказ, а також ветпаспорт міжнародного зразка.

У день прибуття до українці можуть безкоштовно їздити в мережі поїздів SNCB. Для цього необхідно пред'явити квиток DB Helpukraine або свій український паспорт, ID-картку, чи інше посвідчення особи.

Як оформити захист

Тимчасовий захист у ЄС для українців подовжили до березня 2024 року. З початку повномасштабної війни в Бельгію виїхали понад 50 тисяч українців.

Федеральна міграційна служба створила Реєстраційний центр для громадян України у Брюсселі, за адресою 40 Place Victor Horta, 1060 Bruxelles. Графік роботи з 8:30 до 16:00, крім суботи, неділі та святкових днів.

Якщо прибути у Бельгію, коли центр не працює, на залізничному вокзалі в Брюсселі знаходиться офіційний представник Червоного Хреста, який допоможе зареєструватися.

У центрі реєстрації видадуть універсальний квиток Fedasil Bulk Ticket, який дозволить безкоштовно переїхати до майбутнього місця мешкання у Бельгії.

Легально жити та працювати у Бельгії можна із додатком Annexe 15/Bijlage 15 (додаток 15) та дозволом на тимчасове проживання типу А:

  • Додаток 15 – це підтвердження про прибуття до країни і реєстрації у державному муніципалітеті. Видається на час очікування картки А. Оформити можна у Реєстраційному центрі для громадян України. Вартість – до 17 євро за людину. Його надсилають на вказаний e-mail протягом 2-5 днів з моменту подачі заяви.
  • Карту типу А видають у місцевих муніципалітетах Бельгії. Вартіть послуги – 17-25 євро за особу + вартість фото (5-7 євро). Оформлення займає від кількох тижнів до 2-3 місяців. На пошту приходить лист з пін-кодом до картки, після чого необхідно прийти до муніципалітету для активації та отримання карти А.

Дозвіл на тимчасове проживання в Бельгії типу А видається терміном на один рік. Він надає доступ до соціального захисту (медичне страхування, грошові виплати на утримання, навчання у школах, психологічна допомога).

Яку фінансову допомогу можуть отримати українці

Розмір виплат, які передбачені українцям в Бельгії, залежить від складу сім'ї. Відповідно, суми наступні:

  • 1 100 євро на людину, яка проживає самостійно;
  • 750 євро – мінімальна виплата для кожного члена родини;
  • від 100 до 200 євро передбачено на кожну дитину.

Водночас, одна сім'я не може отримати більш ніж 1 560 євро грошової допомоги на місяць.

Для оформлення заявки треба звернутися до найближчого центру соціального забезпечення OCMW/CPAS з паспортом та довідкою про оформлення захисту (карту А або довідка Annexe 15/ Bijlage 15).

Як знайти житло

У Бельгії українці можуть оселитися в бельгійській родині або у соціальному житлі. Федеральне агентство, що займається питаннями українських біженців (FEDASIL), направляє до муніципалітету, де є вільне житло.

Попередньо соціальні служби перевіряють умови проживання, які пропонують біженцям. Українці можуть орендувати житло в Бельгії самостійно.

Які медичні послуги можна отримати

Українці із Додатком 15 або карткою А мають право на безкоштовну медичну допомогу у Бельгіі.

У випадку, коли потрібна невідкладна медична допомога, можна звернутися до будь-якого лікаря чи приймального відділення найближчої лікарні. Медичні послуги нададуть безкоштовно.

З приводу планової медичної допомоги треба звертатися до OCMW/CPAS міста, де проживає біженець.

Раніше ми писали про те, скільки Польща заробила на податках від українців. Також ми пояснювали, як українцям за кордоном не платити за роумінг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.