Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Раптові збої та реклама: 6 ознак вірусу на смартфоні, які не можна ігнорувати

За деякими ознаками можна виявити, що на вашому смартфоні з'явилося шкідливе програмне забезпечення

Фото: Unsplash

Звичне пригальмовування системи може означати наявність шкідливого програмного забезпечення

Фото: Unsplash

Підхопити вірус на смартфон може бути набагато простіше, ніж може здатися, на перший погляд. Іноді навіть офіційні магазини застосунків не захищають від небезпек. Якщо ваш смартфон починає поводитися дивно, наприклад показувати несподівані вікна, що спливають або запускати незнайомі програми, це може бути результатом зараження шкідливим програмним забезпеченням.

Про 6 ознак наявності вірусу розповіло видання MakeUseOf.

Наслідки можуть бути легшими, якщо ви одразу помітите, що з вашим смартфоном щось не так.


Незвично високий рівень використання даних

Шкідливе програмне забезпечення часто працює в фоновому режимі, споживаючи дані під час надсилання інформації третім особам або завантаження шкідливих файлів. Помітивши незвично високий рівень використання мобільних даних, легко зрозуміти, що щось пішло не так. Перевірити споживання можна так:

  • Для Android: Налаштування З'єднання Використання даних Використання мобільних даних.
  • Для iOS: Налаштувань Стільникового зв’язку Стільникові дані.

Коли певні програми споживають більше даних, ніж зазвичай, особливо ті, які не повинні, це може бути результатом активності вірусу.

Раптова поява сповіщень, що спливають

Поширений тип шкідливого програмного забезпечення, відомого як рекламне програмне забезпечення, призначене для отримання доходу шляхом показу користувачу небажаної реклами.

Якщо ви починаєте бачити такі вікна в місцях, де вони не повинні з’являтися (наприклад, коли ви не користуєтеся браузером чи застосунком), це означає, що ваш смартфон заражений шкідливою програмою.

Акумулятор розряджається за ніч без причини

Уночі батарея вашого смартфона зазвичай розряджається незначно. Хоча деякі програми все ще працюють у фоні, їх кількість не повинна перевищувати кілька відсотків. Якщо ви помічаєте, що заряд батареї вашого смартфона скорочується до половини в стані спокою, це означає, що щось не так.

Якщо це сталося несподівано, це означає, що смартфон отримав шкідливе програмне забезпечення, яке працює в фоновому режимі та виснажує акумулятор смартфона.

Збої в програмах і непередбачені перезавантаження

Попри те, що збої в роботі застосунків можуть траплятися, зараження, ймовірно, також є причиною. Крім того, ваш смартфон може випадково перезавантажуватися.

Зараження шкідливим програмним забезпеченням часто пов’язане з частими збої в роботі застосунків або несподіваними перезавантаженнями.

Телефон перегрівається та гальмує

Іноді проблеми із застосунками не завжди очевидні. Після зараження ваш смартфон може просто перестати працювати так само як і раніше. Якщо він почав загальмовувати, повільно завантажувати програми та значно перегріватися, це може свідчити про зараження вірусом або про те, що він значно застарів і потребує заміни.

З усім тим, якщо ваш смартфон куплений нещодавно, причиною може бути шкідливе програмне забезпечення.

Незнайомі програми встановлюються самостійно

Шкідливе програмне забезпечення може встановлювати програми без вашого дозволу, надаючи їм доступ до конфіденційних даних. Перевірте їхні дозволи, якщо на вашому пристрої з’явилися незнайомі програми. Ви можете побачити, що вони мають доступ до контактів, сховища та навіть мікрофона.

Якщо ви помітили, що дивні програми встановлюються самостійно, ви повинні негайно провести розслідування та видалити шкідливі застосунки.

Раніше ми розповідали про те, чому попередні замовлення iPhone 16 слабші за торішні. Також ми писали про те, скільки коштують нові iPhone 16 в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.