Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ракетна небезпека, ППО та перші прильоти – наслідки ударів РФ 29 грудня

Розповідаємо, що відбувається в Україні під час масштабної повітряної тривоги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Росія атакує Україну ракетами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні зранку 29 грудня оголосили масштабну повітряну тривогу, Росія запустила багато ракет у різних напрямках.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувається.

Ракетні пуски

Першим про небезпеку ракетного удару попередив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. Він повідомив про активність ворожої авіації та кораблів.

Зокрема, станом на ранок у повітрі було зафіксовано 13 ворожих літаків ("тушок") стратегічна авіація РФ та 2 кораблі у морі.

О 7:57 ранку Кім повідомив, що перші ракети росіян вже летять на Суми.

"Віримо у ЗСУ! Тривога не випадкова. Рахуємо збиті ракети!", – написав Кім.

Він також нагадав, що ракети ворога керовані й запускаються у кілька черг. Через це знімати прильоти категорично не можна.

"Сьогодні ЗСУ поставлять новий рекорд зі збиття", – переконаний Кім.

ППО вже працює

За даними моніторингових Telegram-каналів, ракети були зафіксовані над Сумщиною, Чернігівщиною, Харківщиною та Полтавщиною. Напрямок ракет – Київ.

В Чернігівській області вже зафіксували роботу ППО. Місцевих жителів просять не публікувати жодних подробиць у соцмережах.

Про те, що ракети летять у напрямку Київської області, повідомив і голова ОВА Олексій Кулеба.

"Київська область! Перебувайте в укриттях та безпечних місцях. Загроза ракетного обстрілу", – написав він.

За даними Київської міської військової адміністрації, у столиці спрацювала ППО. Киян закликали перебувати в укриттях до відбою повітряної тривоги.

Крім того, підрозділи ППО ОК "Північ" ліквідували російську ракету над Сумщиною. Згодом повідомили, що над областю збили ще одну ракету.

Голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко повідомив, що над областю також було зафіксовано проліт ракет. Спрацювала ППО.

О 8:51 про збиття трьох ракет над морем повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. Вже за кілька хвилин він заявив, що збиті ще дві ракети окупантів.

Натомість очільник Львівської області закликав бути готовим до ймовірних ракетних атак.

"Жителі Львівщини, є загроза ракетного удару. У деяких областях нашої країни вже працює ППО. У нашій області станом на цю мить спокійно",написав Козицький о 8:49 та закликав перейти в укриття або дотримуватися правила "двох стін".

В Одеській області також працює ППО. Очільник ОВА Максим Марченко закликав мешканців знаходитись в укриттях, та не знімати й не коментувати роботу підрозділів протиповітряної оборони, та чекати на офіційні повідомлення.

О 8:53 голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін повідомив про роботу ППО над областю.

"У Полтавській області чутно звуки вибухів. Працює ППО! Віримо в ЗСУ!", написав він.

Начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов опублікував відео прольоту ворожих ракет. Він закликав повідомляти на "102" про напрямки руху ракет РФ.

Наслідки ударів

Київ. У КМВА повідомили, що в результаті роботи ППО уламками збитої ракети пошкоджена приватна будівля в Дарницькому районі та припаркований поруч автомобіль. Інформація по жертвах уточнюється. Про "кілька вибухів в столиці" повідомив і мер Києва Віталій Кличко.

Речниця ДСНС Світлана Водолага у коментарі "Суспільному" уточнила, що уламок ракети влучив у приватний будинок на Осокорках. Наразі інформації про постраждалих немає.

О 9:20 Віталій Кличко повідомив, що у Києві можуть бути перебої зі світлом. Також він закликав зарядити телефони та інші пристрої, та зробити запас води.

Станом на 9:30, у столиці також пошкоджено промислове підприємство в Голосіївскому районі та дитячий майданчик в Печерському районі. Також уламками збитих ракет пошкоджені два приватні будинки у Дарницькому районі.

Станом на 9:55 відомо про двох постраждалих в Дарницькому районі. Їм надана перша медична допомога.

Мер столиці уточнив, що станом на 10:07 відомо вже про трьох постраждалих у Києві. Серед них – 14-річна дівчинка. Всіх госпіталізували.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко опублікував фото наслідків передноворічної ракетної атаки Росії по Києву, а саме – по приватному сектору у Дарницькому районі, де постраждали люди.

Наслідки обстрілів у Дарницькому районі
Наслідки обстрілів у Дарницькому районі
Наслідки обстрілів у Дарницькому районі

Наслідки обстрілів у Дарницькому районі

Наслідки обстрілів у Дарницькому районі

Наслідки обстрілів у Дарницькому районі

Офіційний канал про Київську кільцеву електричку Kyiv City Express поінформував, що через падіння уламків ракет на колії на правому березі Києва електропоїзди в напрямку з Дарниці до Центрального вокзалу тимчасово прямуватимуть в об'їзд і прибуватимуть до 21 колії станції Київ-Пасажирський. Можливі затримки на декілька хвилин.

О 10:34 мер столиці Віталій Кличко заявив, що за попередньою інформацією сил ППО, над Києвом знищено 15 ракет.

Харків. Мер міста Ігор Терехов повідомив про серію вибухів. Попередньо – прильоти до Слобідського району. По яких об'єктах били, та чи є постраждалі – інформація поки що уточнюється.

О 9:51 голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що попередньо є прильоти 4 ворожих ракет по Харкову та області, ймовірно С-300, в Немишлянському та Основ'янському районах. Під прицілом – критична інфраструктура.

Львів. Мер міста Андрій Садовий заявив, що у Львові чути звуки вибухів. Жителі Львова повідомляють, що під час повітряної тривоги зникло світло.

Станом на 9:49 Садовий підтвердив, що 90% міста Львів залишилося без світла.

"Чекаємо додаткову інформацію від енергетиків. Трамваї та тролейбуси у місті не курсують. Можуть бути перебої з водопостачанням. Переходимо на роботу дизель-генераторів на об'єктах критичної інфраструктури", – написав він у Facebook.

За словами радника Офісу Президента Михайла Подоляка, Росія випустила 120 ракет.

"29.12.22. Над усією Україною більш як 120 ракет, випущених "злобным русским миром", щоб зруйнувати критичну інфраструктуру і масово вбивати цивільних. Чекаємо на чергові пропозиції від "миротворців" про "мирне врегулювання", "гарантії безпеки для Росії" і про небажаність провокацій", написав він у Twitter.

Превентивні відключення світла

Через загрозу ракетних обстрілів та щоб уникнути значних пошкоджень, якщо ворогу вдасться вразити енергетичні об'єкти, енергетики відключили світло у низці областей.

Черкаська область. Очільник ОВА Ігор Табурець повідомив, що у зв'язку із загрозою ракетних обстрілів в Черкаській області можливі аварійні відключення електроенергії.

Кривий Ріг. Енергетики превентивно вимкнули електроенергію. Уся критична інфраструктура переводиться на генератори.

Одеська область. ДТЕК повідомив про застосування екстрених відключень світла.

Дніпропетровська область. ДТЕК повідомив про застосування екстрених відключень світла.

Нічні обстріли

Цієї ночі російські окупанти вчергове завдали удару по енергетичній інфраструктурі Харкова, застосувавши для цього 13 іранських БпЛА "Шахед-136". 11 цих дронів підрозділи Сил оборони України збили.

Крім того, російські війська атакували Дніпропетровську область дронами-камікадзе та важкою артилерією. В області підрозділи повітряного командування "Схід" знищили п'ять БПЛА противника. Уночі накрили з важкої артилерії сам Нікополь. Минулося без постраждалих.

Крім того, вибух чули у місті Суми. Голова ОВА Дмитро Живицький закликав не обговорювати подробиць у соцмережах та дочекатися офіційної інформації.

Раніше ми писали про те, чи витримає Україна нові масовані удари РФ по енергосистемі. Також ми розповідали, що українців попередили про можливі плани РФ на новорічні свята.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.