Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рада пропонує легалізувати ГМО – що зміниться для аграріїв

Завдяки ГМ аграрні культури отримують стійкість до певних шкідників, до посухи, тощо. Іноді організм отримує абсолютно нові якості

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Рада хоче запровадити нові правила обігу ГМО

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Рада хоче запровадити нові правила обігу генетично модифікованих організмів (ГМО). Українські аграрії, як виявилось, широко використовують ГМ культури.

Відповідний законопроєкт №5839 вже підготували, він чекає на фінальне затвердження.

Що таке ГМО

ГМО – це будь-який організм, генетичний матеріал якого цілеспрямовано змінений шляхом внесення в його геном нуклеїнової кислоти. Така заміна потребує значного часу або неможлива у разі схрещування природним шляхом.

Завдяки ГМ аграрні культури отримують стійкість до певних шкідників, до посухи тощо. Іноді організм отримує абсолютно нові якості.

Що зміниться після ухвалення закону про ГМО

Експерти кажуть, що схвалення закону про обіг ГМО дозволить значно збільшити врожаї, але може призвести до монополізації технологій в Україні двома міжнародними корпораціями.

Які культури вирощують із ГМО

За словами виконавчого директора асоціації "Дунайська Соя" Володимира Пугачова, за ринковими оцінками в Україні близько 50% сої, 12% ріпаку та 5% кукурудзи є ГМ.

Їхня загальна вартість перевищує 25 млрд грн на рік – виходячи з обсягу урожаю цих культур у 2022 році та поточних цін.

Якщо це дійсно так, то Україна є найбільшим у Європі виробником ГМ агропродукції, та може увійти у світову першу десятку. Україна виходить за межі 1 млн га посівів ГМ культур.

"Офіційна статистика підтверджує, що в країні постійно збільшується застосування ГМ насіння в аграрному секторі. Така тенденція має просте пояснення – займатися ГМО вигідно", – зазначають експерти.

Яка собівартість вирощування ГМ культур

Собівартість вирощування ГМ культур нижча за традиційні форми – в першу чергу тому, що потребує значно менше пестицидів для боротьбі зі шкідниками.

За даними Latifundist Media, впродовж останніх 10 років маємо таку урожайність культур:

  • урожайність сої зросла в 1,5 рази – якщо в 2009 році вона становила 1,7 т/га, то в 2019 році – вже 2,6 т/га.;
  • урожайність ріпаку у 2009 році була 1,9 т/га, а в 2021 році досягла 2,67 т/га.;
  • цукровий буряк: 2009 рік – 31,8 т/га; 2021 рік – вже 46 т/га.

"Із мінімумом пестицидів таке зростання можливе лише завдяки ГМО культурам", – каже керівник великої агрофірми із Сумщини.

В Україні "закривають очі" на ГМО

В Україні оборот ГМ продукції наразі не має меж – ні один постачальник не декларує, що його товар є ГМ. Не переймаються цим і їхні клієнти.

"Під час виробництва м’яса немає перенесення трансгенів із кормів. Ось чому м’ясна галузь ЄС щороку закуповує до 40 млн т сої із США, Канади та Аргентини, а це майже все ГМО", – розказав Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації "М’ясна галузь".

Така сама ситуація із цукром – в компанії "Астарта-Київ" запевнюють, що ГМ цукрові буряки не залишають слідів ГМ у цукрі.

Які "за" та "проти" вирощування ГМО культур

Президент Української зернової асоціації Володимир Клименко зазначає, що ГМО-насіння дозволяє не тільки домогтися більш високої врожайності сільгоспкультур – їх можна висаджувати у несприятливих природно-кліматичних зонах.

"Вирощування ГМО-культур – це шанс для України. Без ГМО-продукції населення світу приречене на вимирання. До 2050 року очікується зростання населення з нинішніх 7 млрд до 9 млрд людей, і прогодувати всіх без ГМО-продукції не вдасться", - вважає Клименко.

Водночас, проти ініціативи Мінагрополітики легалізувати вирощування ГМО-культур виступила низка громадських організацій.

"Україна – одна з небагатьох країн у світі, яка асоціюється з вирощуванням екологічно чистої сільгосппродукції, яка не містить ГМО. І в національних інтересах України – вирощувати саме органічну продукцію, яка користується у світі найбільшим попитом", - вважає голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Раніше сайт Pro Гроші писав про ціни на зерно в Україні та розповідав, що впливає на вартість кукурудзи та як її вигідно продати. Також ми повідомляли, що заборону на імпорт з України до ЄС продовжать.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.