Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Проблеми з працевлаштуванням? Чому ринок праці для ветеранів обмежений

Зазначається, що ситуація з працевлаштуванням ветеранів в Україні є актуальною та вимагає невідкладних дій

Фото: Unsplash

Ветерани в Україні зіткнулися з безробіттям

Фото: Unsplash

В Україні наразі активізувався ринок праці. Наразі спостерігається зріст заробітної плати та кількості вакансій. Але рівень безробіття серед ветеранів тільки збільшується.

Про це розповіла для NV виконуюча обов’язки виконавчого директора Українського ветеранського фонду Руслана Величко-Трифонюк.

Чому ветеранам важко знайти роботу

Наголошується, що було проведене дослідження Українським ветеранським фондом у співпраці з платформами LobbyX та Work.ua. Воно показало, що більшість ветеранів відчувають труднощі при працевлаштуванні.

Згідно з цим дослідженням, 70% опитаних ветеранів вказали на проблеми з пошуком роботи після повернення з фронту. Також було виявлено, що 60% роботодавців готові наймати ветеранів, але лише 30% з них мають спеціальні програми для їхньої адаптації.

"Ці дані свідчать про те, що, попри готовність допомогти ветеранам, існує розрив між декларативними намірами та реальною підтримкою", – пояснює Величко-Трифонюк.

Зазначається, що згідно з даними дослідження, проведеного Українським ветеранським фондом, 77,5% опитаних ветеранів вказали на майбутні проблеми з пошуком роботи після повернення з фронту. Це вдвічі більше, ніж середній показник безробіття в країні.

"Ці цифри викликають тривогу, адже ветерани — це люди, які мають великий досвід, військову дисципліну та багато інших якостей, які можуть бути корисними на робочому місці. Проте, як показує практика, багато роботодавців не готові надавати ветеранам шанс", – заявила Руслана Величко-Трифонюк.

Вона додає, що з одного боку, 97% роботодавців заявляють, що готові наймати ветеранів. Але з іншого, абсолютна більшість (65,05%) опитаних роботодавців досі не мали досвіду роботи з ветеранами й лише 18,1% з них мають спеціальні програми для адаптації ветеранів на робочому місці.

"Це свідчить про те, що багато компаній не готові вкладати зусилля та ресурси в адаптацію ветеранів, попри їхній потенціал. Ситуація ускладнюється тим, що багато ветеранів зіштовхуються зі стереотипами та упередженнями з боку роботодавців. Є думка, що ветерани — це люди з психологічними проблемами, які можуть бути непередбачуваними на робочому місці. Проте такі стереотипи не відповідають дійсності та лише заважають ветеранам знаходити роботу", – пояснила експертка.

Що зараз відбувається з ринком праці

Ми вже писали раніше, що ринок праці в Україні також постраждав через війну, але наразі він поступово відновлюється. Співвідношення кількості кандидатів та кількості вакансій майже відповідає довоєнному рівню, та складає 3 резюме на 1 вакансію.

За даними robota.ua, кількість вакансій сягає майже 90% від рівня початку 2022 року.

Серед лідерів за кількістю активних оголошень знаходяться: Харківська, Одеська та Дніпропетровська області.

Раніше ми також писали, яку допомогу по безробіттю отримують в Україні у 2023 році. Також ми розповідали, на які пільги можуть розраховувати українці зі статусом учасника бойових дій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.