Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Право на демобілізацію: хто з українців може законно покинути службу

Це регулює певний закон, який стосується як мобілізованих, так і тих, хто служить за контрактом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення ще більше українців пішли захищати Батьківщину. Однак в окремих ситуаціях людина може бути демобілізованою з лав ЗСУ. Це регулює закон № 8009, який розширив підстави для того, аби деякі громадяни могли звільнитися з військової служби.

Про це розповідає юрист Михайло Лобунько.

Про кого мова

Йдеться про військових, близькі родичі яких загинули або зникли безвісти під час АТО/ООС та повномасштабної війни. Серед них можуть бути:

  • чоловік;

  • дружина;

  • повнорідні та неповнорідні брати й сестри;

  • сини чи доньки;

  • дід чи баба.

"Така норма законодавства є цілком логічною, зрозумілою та своєчасною. Тож коли хтось гине або зникає безвісти, це стає великим стресом для усієї родини. Тому така трагедія нерідко стає непосильним випробуванням для тих, хто залишився. Саме тому, керуючись логікою воєнної реальності та відповідним суспільним запитом, законодавці подбали про необхідну правову норму", – говорить експерт.

Закон стосується як мобілізованих, так і тих, хто служить за контрактом. Також важливо розуміти, що йдеться про право звільнення з лав ЗСУ, а не обов’язок. Адже є чимало ситуацій, коли смерть родича на війні, навпаки, мотивувала когось з його рідних підписати контракт з ЗСУ.

Кого можуть мобілізувати, попри право на відстрочку

Раніше в коментарі Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець пояснив, що під час канікул видавати повістки студентам незаконно. Він зауважив, що відстрочка для студентів діє до кінця навчання. Якщо в ТЦК на це не зважають, то повістку або ж рішення про мобілізацію можна оскаржити в суді.

"Якщо людина дійсно студент, а вони, попри це, все одно його мобілізують, то надалі це можна оскаржити як незаконну мобілізацію студента. А також можна притягнути до кримінальної відповідальності представників ТЦК за перевищення службових повноважень", – пояснив експерт.

Водночас адвокат акцентує на тому, що відстрочка не діє, якщо студент закінчив бакалаврат і наразі вступає до магістратури. У такий проміжний період його можуть забрати на службу.

В Україні з'явиться військова поліція

Її наділять правоохоронними функціями серед військовослужбовців. Відповідний законопроєкт про цілі та регулювання діяльності вже готують у Верховній Раді.

Військова поліція виконуватиме наступні завдання:

  • оперативно-розшукова діяльність;
  • забезпечення правопорядку, дисципліни в ЗСУ;
  • захист прав військовослужбовців;
  • захист державного майна.

Також вони будуть відповідати за правоохоронну діяльність з запобігання воєнних злочинів.

Раніше ми розповідали, про які зміни в мобілізації попередили військовозобов'язаних. Також ми писали про те, чи буде нова хвиля мобілізації в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.