Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повістка телефоном: чи законні такі дії ТЦК та як на них реагувати

Військовозобов'язані українці продовжують отримувати повістки, однак деякі з них можуть бути неналежним чином вручені

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Іноді військовозобов’язаний має право не з’являтися у військкомат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть мобілізувати чоловіків від 18 до 60 років, які отримують повістки. Однак іноді є випадки, коли представники військкомату залишають повістку за допомогою СМС-повідомлення або навіть у телефонній розмові з військовозобов'язаним. Та українців цікавлять питання про те, чи законні такі дії та як реагувати на такий вид повісток.

Про це розповів юрист Костянтин Грітчин.

За словами експерта, повістка – це той документ, який в Україні можуть вручати виключно в руки військовозобов’язаному під підпис.

Якщо повістку залишають за допомогою СМС-повідомлення або сповіщають про її вручення у телефонній розмові, то в такому разі на військовозобов’язаного не можуть скласти акт про відмову від її отримання.

"Повістка, залишена у поштовій скриньці (дверях) (виклик телефоном, вручення через родичів) не є врученою і правомірною, а тому не породжує юридичних наслідків і відповідальності, тому явка за такою повісткою необов’язкова", – говорить юрист.

Варто розуміти, що у такому випадку військовозобов’язаний має право не з’являтися у військкомат аж до тих пір, доки йому не буде належним чином вручено повістку, додає експерт.

Хто матиме право на звільнення з військової служби влітку?

Раніше ми вже розповідали про те, що згідно із Законом України "Про військовий обов’язок і військову службу", право на звільнення зі служби мають військовослужбовці у разі наявності однієї з вагомих підстав.

Звільнення за віком

Досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на службі.

Звільнення за станом здоров’я

Військово-лікарська комісія має надати висновок про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

З підстав позбавлення, обмеження волі або позбавлення військового звання

Якщо військовослужбовця було засуджено та обвинувальний вирок суду набрав законної сили.

За сімейними обставинами

Ця підстава передбачає багато підпунктів, які надають право на звільнення військовослужбовцю. Це може бути необхідність виховання дитини з інвалідністю, серйозні хвороби інших родичів, за якими немає кому доглядати.

Більше інформації про те, кого можуть забрати на війну, а кому нададуть відстрочку вже цим літом, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, чи можуть мобілізувати опікунів та піклувальників під час війни. Також ми писали, кого можуть призвати в армію лише добровільно. Ще вас може зацікавити матеріал про те, чи можуть в Україні мобілізувати одразу всю родину.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.