Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Потрапити до ЄС стане складніше? З якими проблемами можуть стикнутися українці

Розповідаємо, які проблеми можуть виникнути в українців та туристів з інших країн після того, як запрацює нова система перетину кордону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для перетину кордону з ЄС потрібно буде отримати дозвіл

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 2024 року для українців, а також для мандрівників з понад 60 країн, діятиме нова система перетину кордону з ЄС – ETIAS. Однак, для деяких туристів це може створити певні проблеми й тому очікується збільшення кількості запитів на скасування рейсів та повернення коштів.

Про це йдеться на порталі Schengen Visa.News.

Як працюватиме нова система

Українцям та туристам з понад 60 країн, які мають право подорожувати країнами Євросоюзу без візи, потрібно буде платити спеціальний збір за в'їзд у розмірі 7 євро (278 грн). Термін перебування мандрівників на території певних країн становитиме три роки або до закінчення дії паспорта.

При цьому щоразу отримувати дозвіл ETIAS не потрібно, адже його можна використовувати необмежену кількість разів.

Які проблеми можуть виникнути у туристів

Коли нова система вже запрацює, то заявки мандрівників зможуть обробляти протягом кількох хвилин, а відповіді вони отримуватимуть на свої електронні адреси. Проте, ті особи, які не отримають відповідне рішення в день подання заявки, можуть залишитися у "підвішеному" стані на невизначений час.

Таким чином, незрозуміло, чи зможуть вони без певного дозволу:

  • опинитися на борту свого рейса;
  • перетнути наземні кордони країн ЄС тощо.

У такому випадку туристам доведеться змінювати план та маршрут подорожі, або взагалі від неї відмовитися.

Й хоча експерти туристичного ринку радять відповідним агенціям та посередникам надавати мандрівникам чіткі інструкції щодо роботи системи ETIAS та можливих наслідків, скоріш за все частина туристів все одно залишиться непідготовленою. Тому очікується збільшення кількості запитів на скасування рейсів та повернення коштів пасажирам.

Як влада повертатиме українців з-за кордону

В Україні розробляють законопроєкт, який передбачатиме запровадження програми економічної реінтеграції українців, які тривалий час працювали за кордоном. Це певним чином стимулюватиме людей повертатися додому та інвестувати зароблені за кордоном кошти у національну економіку.

Йдеться про інструменти для започаткування чи розвитку підприємницької діяльності через надання допомоги.

Раніше ми розповідали, де вигідніше оформити зелену карту для виїзду за кордон та скільки це коштує. Також ми писали, чи можуть не випустити за кордон українців, які мають борги за комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.