Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податок на нерухомість у 2024 році: чи обов'язково платити пенсіонерам

Розповідаємо, які категорії громадян звільняються від сплати податку на нерухомість та чи є серед них пенсіонери

Фото: Pexels

Податкові пільги для пенсіонерів

Фото: Pexels

У 2024 році українці зобов’язані сплатити податок на нерухомість за 2023 рік. Цей податок стосується житла, площа якого перевищує визначені законодавством норми. Однак не всі власники майна повинні платити цей податок.

Про те, чи звільняються пенсіонери від сплати податку на нерухомість, пояснили в Державній податковій службі України.

Багато українців ставлять запитання, чи зобов’язані вони сплачувати податок на нерухомість у 2024 році. Відповідь залежить від кількох факторів, таких як категорія власника та специфіка нерухомого майна.

Згідно з українським законодавством, передбачено ряд пільг для певних груп громадян, які звільняють їх від сплати цього податку. До цих груп належать:

  • ті, чиє житло було повністю знищене або стало непридатним для життя через війну;
  • громадяни, чиє житло знаходиться в зонах, де тривають бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях;
  • багатодітні родини, самотні матері, які виховують дітей з інвалідністю або сиріт, учасники бойових дій, навчальні заклади та релігійні організації.

Податок на нерухомість для пенсіонерів

Пенсіонери не мають права на автоматичне звільнення від податку на нерухомість. Якщо площа їхнього житла перевищує норму, то вони зобов’язані сплатити податок на "зайві метри". Однак пенсіонер може подати запит до місцевої ради для отримання індивідуальної пільги.

Згідно з положеннями Податкового кодексу України, пільги з податку на житлову та нежитлову нерухомість для фізичних осіб встановлюються з урахуванням їхнього матеріального стану та рівня доходів. Відповідно до норм ПКУ, площа нерухомості зменшується для всіх платників податків наступним чином:

  • для квартир (незалежно від їх кількості) — на 60 кв. м;
  • для житлових будинків (незалежно від їх кількості) — на 120 кв. м;
  • для різних типів житлової нерухомості, включаючи частки (якщо одночасно у власності платника є квартира/квартири та житловий будинок/будинки) — на 180 кв. м.

Попри те, що податкове навантаження на українців зростає, законодавство надає певні пільги для вразливих груп населення. Пенсіонерам, які можуть бути під загрозою фінансових труднощів, слід розуміти, що вони не мають автоматичного звільнення від податку, але можуть звернутися за індивідуальними пільгами.

Раніше ми писали, які податки треба сплачувати з "Національного кешбеку", а також нагадали про пільги для пенсіонерів, про які не всі знають.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.