Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Піклування про малюка – яка вартість послуг няні в Україні

Розбиралися, скільки доведеться заплатити батькам за послуги няні та які обов'язки вона має виконувати у робочий час

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вартість години роботи няні стартує від 100 грн

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через зайнятість та необхідність заробляти гроші багатьом батькам доводиться користуватися послугами няні для дитини. Саме це людина має стати відмінним помічником по догляду за малям, однак до вибору кандидата, якому ви довірите свого малюка, варто підійти вкрай серйозно, виважено та обережно.

Сайт Pro Гроші розбирався, які обов’язки в няні та скільки доведеться платити за її послуги.

Обов’язки няні

До основних обов'язків людини, яка має доглядати за дитиною, поки батьки на роботі, входять такі:

  • приготування їжі, годування дитини, миття дитячого посуду;
  • щоденні прогулянки;
  • гігієна та купання дитини;
  • прибирання дитячої кімнати;
  • розвивальні заняття;
  • ігри та розваги;
  • супровід дитини дорогою до школи, до садочка або на заняття до репетитора;
  • прання та прасування дитячих речей.

Яка вартість послуг няні

За даними агентств із пошуку нянь, найчастіше вони працюють у родинах погодинно в будні та іноді на вихідних, або ж вартовим методом (7 днів через 7 тощо). Зарплати нянь дуже різняться залежно від регіону й графіку роботи, іноді винагорода сягає 50 000 тисяч й більше.

Згідно з даними сайту з пошуку роботи, вартість години роботи няні стартує від 100 грн (залежно від знань й навичок сума підвищується). Якщо няня доглядає за дитиною 5 разів на тиждень по 11 годин, рахуємо: 11 годин * 100 = 1 100 грн, 1 100 грн * 23 робочі дні (у травні) = 25 300 грн (за повний робочий день).

Саме таку суму доведеться віддати за послуги няні у будні, аби батьки могли повністю приділити свій час роботі.

Якщо няня буде з дитиною в будні, наприклад, по півдня, з 14 до 20.00, тобто по 6 годин на день, 5 разів на тиждень. Маємо такі розрахунки: 6 годин * 100 = 600 грн, 600 грн * 23 робочі дні (у травні) = 13 800 грн (за половину робочого дня).

За словами киянки Антоніни, яка шукала няню для своєї дитини, на таку роботу зараз багато кандидатів – від 17-річних до 65-річних жінок, усі хочуть зарплату мінімум 400 доларів, "при цьому готуйтесь до того, що за ці гроші няня матиме великий досвід роботи в забезпечених сім’ях і більше нічого".

Вона каже, що на запитання про вміння та навички няні в один голос запевняють, що можуть нагодувати та погуляти з дитиною.

"Нерідко це люди, які погано говорять літературною мовою, не знають англійської, щось чули про методики розвитку, не мають вищої (або й ніякої) освіти. Про музичні чи хореографічні заняття, звісно, узагалі не йдеться. Тобто ці люди не здатні чогось навчити дитину. За що ж тоді 400 доларів? За безвихідь. Якщо няні такі дорогі, значить, на них є попит. А попит є, бо немає конкуренції. Комерційних нормальних садків на увесь Київ – з десяток, і ті переповнені. У звичайних садках – по 25–40 осіб у групі. Ось і вимушені сім’ї платити непомірну ціну людям, які не є фахівцями своєї справи, а просто нічого до пуття робити не вміють", — скаржиться киянка.

Також вона пожалілась на те, що більшість кандидаток у няні хочуть працювати з немовлятами,"вважаючи, що з ними простіше – нагодувала, спати поклала, а сама – з журнальчиком, чи з подружкою по телефону....".

Кумедні історії про пошук няні

"У процесі пошуків було багато кумедного. Чого варте оголошення – "няня 65 років, інтим не пропонувати", або няня-гувернантка, яка по телефону відповіла прокуреним голосом: "З дєтьмі нє работаю!"… Дзвонили нам і гувернери, які цікавилися мамою, а не дитиною. Так я зробила для себе відкриття, що в газеті оголошень під рубрикою про нянь і гувернерів приховуються трудівниці й трудівники ринку секс-індустрії", — зазначає жінка.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як виховати фінансового генія у вашій дитині. Крім того, ми писали, які виплати можна отримати при народженні третьої дитини в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.