Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія за втратою годувальника-військового: що потрібно знати у 2023 році

Розповідаємо, які виплати передбачені родинам у зв’язку з втратою годувальника-військовослужбовця

Фото: Unsplash

Допомога родинам що втратили годувальника

Фото: Unsplash

Внаслідок російської агресії Україна зазнає значних руйнувань, масово обстрілюються міста та села, знищується критична інфраструктура, а найжахливіше – це людські втрати. Сім'ям загиблих держава виплачує допомогу та призначає пенсії.

Про те, як нараховується пенсія по втраті годувальника, який був військовослужбовцем, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Право на пенсію у разі втрати годувальника (військовослужбовця) мають непрацездатні члени родини, які перебували на утриманні годувальника, а дітям пенсія призначається незалежно від того, чи були вони на його утриманні. Такі виплати передбачені, якщо військовий загинув у період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби чи пізніше цього строку, але внаслідок каліцтва, поранення, контузії або захворювань, одержаних у період проходження служби.

Який розмір виплат передбачений сім'ям, які втратили годувальника

Розмір пенсійних виплат пов'язаний з причиною смерті годувальника. Залежно від того, чи смерть настала під час виконання обов’язків військової служби, розмір виплат може становити:

  • 30% грошового забезпечення годувальника, якщо він загинув внаслідок нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби;
  • 50% грошового забезпечення годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї, якщо право на пенсію мають два і більше непрацездатних члена сім’ї (крім батьків, дружини або чоловіка);
  • 70% грошового забезпечення годувальника, якщо право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї.

Для того, щоб була призначена пенсія по втраті годувальника-військовослужбовця, необхідно подати заяву до уповноважених органів силових структур, в яких військовослужбовець проходив службу до дня смерті.

Які родини військовослужбовців мають право на отримання виплати від держави

В законі України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" встановлені чіткі правила та порядок черговості в отриманні виплат. До переліку категорій військових, сім’ям яких нараховується грошове забезпечення, належать:

  • військові, які були взяті ворогом у полон;
  • військові, які зникли безвісти;
  • військові, які загинули внаслідок бойових дій.

Законами України також встановлена черговість нарахування виплат родинам вищезазначених військових:

  • перша черга — дружина або чоловік;
  • друга черга — повнолітні діти, які проживають разом з дружиною чи чоловіком, або законним представником, чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (осіб з інвалідністю з дитинства незалежно від їхнього віку), а також особи, які перебувають на утриманні військовослужбовців;
  • третя черга — батьки військовослужбовців.

Раніше ми писали, які сім'ї можуть отримати понад 40 000 грн допомоги, а також як час реєстрації на допомогу впливає на розмір виплати від ООН.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.