Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні — як відпустка по догляду за малолітньою дитиною впливає на виплати

Розбиралися, які документи треба надати молодій мамі, аби їй зарахували до страхового стажу час догляду за немовлям

Багатьох жінок цікавить питання, чи зарахують їм до стажу час догляду за малолітньою дитиною. Згідно з українським законодавством, у 2023 році для виходу на пенсію за віком необхідно накопичити щонайменше 30 років страхового стажу — ця цифра збільшуватиметься з кожним роком до 2028 року.

Сайт Pro Гроші з’ясовував, як саме зараховується до трудового стажу період догляду за малою дитиною.

У Пенсійному Фонді України розповіли, що процедура збільшення пенсійного стажу шляхом включення до нього періоду догляду за малолітньою дитиною ґрунтується на наявності у непрацюючої матері таких підтверджуючих документів:

  • свідоцтво про народження дитини або її паспорт;
  • документ про те, що до досягнення дитиною 3 років мати не працювала (витяг із трудової книжки, відомості про відсутність підприємницької діяльності).

До страхового стажу для обчислення пенсії зараховуються ті періоди, протягом яких людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за які з 1 січня 2004 року, дати набуття чинності Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", щомісяця сплачені страхові внески.

У даному законі вказано, що страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до набуття ним чинності – в порядку, визначеному раніше діючим законодавством.

Як зараховується стаж для молодої матері

  • до 1 січня 2004 року — час догляду за дитиною до трьох років зараховується до страхового стажу матері, яка на час народження дитини не перебувала у трудових відносинах, – на підставі свідоцтва про народження дитини;
  • з 1 січня 2004 року — згідно з Законом України від 09.07.2003 "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" визначено, що страхові внески за жінок, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку, сплачуються з 1 січня 2005 року. Тому якщо жінка доглядала за дитиною віком до трьох років у період з 01.01.2004 по 31.12.2004, то такий період враховується до її страхового стажу на підставі документа, що підтверджує факт отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (наприклад, довідки управління соціального захисту населення, яке виплачувало жінці допомогу);
  • після 1 січня 2005 року — час догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу матері, якщо вона отримувала відповідну допомогу, за даними системи персоніфікованого обліку.

"Незалежно від того, чи працювала жінка до виходу у відпустку по догляду за дитиною до трьох років чи ні, їй цей період зараховується до страхового стажу, оскільки нарахування та сплата страхових внесків за неї здійснюється коштом державного бюджету", — кажуть у Пенсійному фонді.

Раніше ми розповідали, яку допомогу можуть отримати діти військових. Крім того, сайт Pro Гроші писав про виплати військовослужбовцям та їхнім родинам. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.