Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні — як отримати виплати на пільгових умовах

З'ясовували, як нараховується пенсія за віком на пільгових умовах та чи можна розраховувати її отримувачам на перерахунок виплат

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть вийти на пільгову пенсію

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Робота на шкідливому виробництві дає право на можливість вийти на пенсію раніше. Такий вид виплат називається пенсією за віком на пільгових умовах.

Про це нагадали українцям у Пенсійному фонді.

Як нараховують пільгову пенсію

У відомстві кажуть, що пенсія за віком на пільгових умовах обчислюється майже за такою самою формулою, як і звичайна пенсія за віком.

Однак, тут є одна важлива умова – якщо людина виходить на пенсію достроково, то після досягнення загальновстановленого пенсійного віку ніякого додаткового перерахунку не відбувається. Законодавством це не передбачено.

Робота в шкідливих умовах

За кожен повний рік роботи за Списком №1 (у шкідливих для здоров'я умовах) до стажу додатково додається по одному року. Це єдина відмінність у розрахунку порівняно зі звичайними пенсіями.

За наявності у людини 31 року стажу розмір пенсії становитиме 31% від зарплати.

Чи передбачені пільги

Жодних окремих надбавок до пенсії за наявність шкідливого стажу законодавством не передбачено. Робота за Списком №1 несе в собі дві основні пільги: зниження пенсійного віку та подвійний стаж.

Хто з українців не отримає підвищену пенсію у 2023 році

Як ми писали раніше, цього року індексація пенсійних виплат не відбудеться для чотирьох категорій громадян. Отже, пенсія залишиться без змін для:

  • працюючих пенсіонерів з недостатнім страховим стажем, розрахована пенсія яких не перевищує 2 100 гривень;
  • колишніх працівників прокуратури;
  • пенсіонерів з максимальними виплатами за розрахунком – 20 930 гривень;
  • пенсіонерів, які отримують щомісячне довічне грошове утримання, зокрема суддів.

Кому перерахують пенсії у липні

Виплати підвищать держслужбовцям, працівникам органів місцевого самоврядування, народним депутатам, науковцям, журналістам. Відомо, що індексація пенсій становитиме 19,7%.

Розмір збільшення в липні буде індивідуальним. Комусь додадуть 100 гривень, а хтось отримає 1 000 грн. Тобто, якщо пенсія станом на літо 2023 року була на рівні 5 076 гривень, то після липневої індексації пенсіонер отримає приблизно 6 076 гривень.

Також сайт Pro Гроші розповідав про заплановані зміни у призначенні соціальних виплат. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.