Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Отримують 150 тисяч гривень пенсії: українцям розповіли, кого залишать без таких виплат

Розповідаємо, як зміняться пенсії деяких українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Суддяв в Україні хочуть зменшити розмір пенсій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують переглянути пенсії суддів Конституційного суду (КСУ) у відставці. Відповідну пропозицію вже погодив парламентський профільний комітет.

Про це йдеться у законопроєкті №№8321.

Зазначається, що станом на 1 грудня 2022 року в Україні у відставці перебувають 42 судді КСУ. Усі вони отримують пенсії у розмірі 50% від зарплати чинних суддів Конституційного суду — понад 150 тисяч гривень. Тож розмір щомісячного утримання одного колишнього судді рівнозначний пенсії 70 пенсіонерів (у мінімальному розмірі) або 20 пенсіонерів-військовослужбовців.

"Розмір виплат суддям на сьогодні більший за грошове забезпечення одного військовослужбовця, який бере безпосередню участь у бойових діях або забезпечує здійснення заходів з національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії", — зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

Творці законопроєкту натомість пропонують знизити виплати та встановити їх на рівні 30% від зарплати. Отже, за новими розрахунками, колишні судді отримуватимуть трохи більш як 90 тисяч гривень.

"Повинен бути визначений розумний та допустимий діапазон у пенсійному забезпеченні кожного громадянина України. Не може пенсія одного судді у відставці у 100 разів перевищувати мінімальну пенсію в країні та не може бути відірваною від стану економіки України станом на зараз", — йдеться у документі.

Що буде з пенсіями українців у 2023 році

Уряд намагатиметься знайти кошти, аби підвищити громадянам України пенсійні виплати, попри війну та хитке фінансове становище усієї країни. Як заявив міністр фінансів Сергій Марченко, перерахунок пенсій, можливо, відбудеться у березні.

"Найменш захищені категорії на сьогодні – це пенсіонери. І держава буде шукати способи підтримки пенсіонерів", – сказав він.

Також Марченко зазначив, що про відновлення спроможності бюджетників отримувати достойні зарплати можна буде замислитись після перемоги над російським агресором.

Раніше ми розповідали, чому пенсії деяких українців можуть скоротитися майже наполовину. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.