Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Отримають далеко не всі —хто з військових має право на пенсію за вислугу років

З'ясувалось, від чого залежать умови нарахування пенсії за вислугу років для військових та який розмір виплат від держави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі військові можуть вийти на пенсію за вислугою років

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі військові можуть вийти на пенсію за вислугу років. Але такі виплати доступні далеко не всім бійцям ЗСУ.

Про це розповіла представниця Святошинського РТЦК та СП молодший сержант Вероніка Чеканова.

За її словами, існують чіткі умови для отримання пенсії за вислугу років для військовослужбовців:

  • на пенсію за вислугою років мають право військовослужбовці, які мають на день звільнення вислугу 25 календарних років;
  • досягли 45-річного віку;
  • звільнилися з лав ЗСУ.

Розмір пенсій для бійців ЗСУ

Крім того, існують правила обчислення розміру виплат для військовослужбовців, які вийшли на пенсію за вислугою років:

  • пенсії обчислюються з розміру грошового забезпечення, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • максимальний розмір пенсії за вислугу років становить не більше 70% від грошового забезпечення;
  • з доплат у розмірах 30, 50 та 100 тис. грн згідно з постановою Кабміну від 24.02.2022 року № 168 ЄСВ не сплачується, бо у розрахунок беруться суми грошового забезпечення за останні 24 місяці.

Розрахування виплат для військових

Розраховуються пенсії наступним чином:

  • за 25 років вислуги - 50% грошового забезпечення військовослужбовця (за останні 24 місяці його служби) плюс 3% за кожний додатковий рік вислуги;
  • за 25 років загального стажу, з якого військова служба становить не менше 12 років і 6 місяців – 50 % грошового забезпечення (за останні 24 місяці) плюс 1% за кожний рік додаткової вислуги;
  • при звільненні за станом здоров’я за наявності 25 років вислуги – 55 % грошового забезпечення плюс 3% за кожний рік додаткової вислуги.

Хто має право на пенсію по інвалідності

Як ми вже розповідали, право на отримання пенсій по інвалідності мають українські військові в тому випадку, якщо в них інвалідність настала за таких умов:

  • в період проходження ними служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби;
  • пізніше тримісячного терміну після звільнення зі служби, але внаслідок захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва тощо), яке виникло в період проходження військової служби чи під час перебування в полоні.

Від чого залежить розмір виплат

У Міністерстві оборони кажуть, що точний розмір пенсії по інвалідності для військових залежить виключно від причин її встановлення. Виплати призначаються від моменту встановлення групи інвалідності або звільнення, в тому випадку, якщо між звільненням та встановленням групи минуло не менше трьох місяців.

Документ, що підтверджує особливий правовий статус, спричинений інвалідністю — це виписка з акту огляду медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

Раніше ми писали про те, як зміниться ситуація з пенсіями у 2025 році. Також ми розповідали, що дає інвалідність пенсіонеру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.